Liittotoimijat|Työhuone

Alaikäisen toimiminen otteluvalmentajana

25.9.2018

Ottelutuomarivaliokunnan linjauksen mukaisesti jatkossa yli 16-vuotias nuori saa toimia otteluvalmentajana Suomen Taekwondoliiton virallisissa ottelukilpailuissa kokeneemman valmentajan läsnä ollessa. Ehtona nuoren toimiselle valmentajana on, että hän on käynyt tai käy valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen (VOK) tasoja 1-3. Linjaus on käytössä heti (käytännössä Porvoo Openissa).

 

Käytäntö:

  • Vastuullinen täysi-ikäinen valmentaja istuu nuoren valmentajan kanssa ottelualueella.
  • Vastuullisella täysi-ikäisellä valmentajalla ei ole puheoikeutta valmennustilanteessa. Käytännön valmennuksesta vastaa nuori valmentaja. Vastuullinen täysi-ikäinen valmentaja saa puuttua ottelun kulkuun ainoastaan ottelijan turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Täysi-ikäinen valmentaja toimii tarkkailija ensisijaisesti ottelijan turvallisuuden näkökulmasta ja toissijaisesti nuoren valmentajan kehittymisen tukemisen näkökulmasta.
  • Kunkin ottelun jälkeen nuori antaa henkilökohtaisen palautteen valmennettavalleen. Vastuullinen täysi-ikäinen valmentaja antaa lisäksi palautteen nuorelle valmentajalle sekä käy läpi ottelun käänteet. Näin saamme jaettua eteenpäin kullan arvoista hiljaista tietotaitoa!