Syömishäiriöt urheilussa

Taekwondon ottelussa, kuten monessa muussakin kamppailulajissa,  kilpailijat jaetaan painon mukaisiin kilpailuluokkiin. Painoluokat saattavat aiheuttaa epätervettä painon tarkkailua ja ei-terveellistä painonpudotusta niin kilpailijan kuin valmentajankin toimesta toteutettuna.

Syömishäiriöitä urheilussa tutkineiden tutkimusten mukaan, häiriintynyt syöminen on urheilijoilla yleisempää kuin muussa väestössä. Asia on tärkeä tiedostaa niin urheilijana, urheilevan nuoren vanhempana kuin valmentajanakin.


Tältä sivulta löydät lisätietoa syomishäiriöistä, niiden ennaltaehkäisystä, havainnoinnista ja niihin puuttumisesta.


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Oman elämänsä urheilija on Syömishäiriökeskuksen projekti, jossa tavoitteena on levittää tietoa syömishäiriöistä urheilijoiden keskuudessa sekä tarjota koulutusmateriaaleja ja työkaluja syömishäiriöiden tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja hoitomallin luomiseen.
Projektissa on mm. luotu valmentajille suunnatut valmentajaoppaat 1 ja 2, joissa annetaan lisätietoa syömishäiriöiden kehittymisestä, riskien tunnistamisesta sekä hoitoon ohjauksesta.

Lisätietoa:
Oman elämänsä urheilija-projekti

Lisämateriaalit

Valmentajan oppaat:
Osa 1: Teoriaa urheilijan häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä
Osa 2: Vinkkejä ja työkaluja urheilijan häiriintyneen syömiskäyttäytymisen tunnistamiseen ja hoitoonohjaukseen

Opas vanhemmille

Terve Urheilija -ohjelma on Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkitun tiedon jalkautusohjelma. Ohjelma on osa Liikuntavammojen Valtakunnallista Ehkäisyohjelmaa (LiVE). 

Sivustolle on koottu tietoa urheilijoiden syömishäiriöistä ja niiden vaikutuksista urheilijoihin.

Terve Urheilija - urheilijoiden syömishäiriöt

Tietoa urheilijan ravitsemuksesta:
Terve Urheilija - ravitsemus