Keskikesän juhla lähestyy kovaa vauhtia. Kim Sinisalo virittää meitä jo tunnelmaan. Oikein hyvää juhannusta lukijoillemme! Kuva: Tatu Iivanainen

Jussin taikawondo 

Teksti: Kim Sinisalo
Julkaistu 16.6.2021

Millaista on kulkea jalan ja käden mökkitietä, pohtii juhannuspakinassaan Kim Sinisalo.

”Suvi tulvii hikiaikaista monomystiikkaa”, lausahti Suomalaisen Voitto lantustellessaan oppipoikiensa Jalon ja Aatoksen kanssa maitolaiturilta öiseen maisemaan.

Keskikesä kiemurteli kepeinä utulonkeroina kuusikoiden ja kukertavien ketojen yllä. Vanha valkunnatku valisti vitkaan nuorukaisia juhannuksen taikawondon saloista, perinteistä ja uskomuksista.
”Tiedättekös mikä on juhannusyön kihappihyppely?”

”???”

”No minäpä kerron. Kiedo keskiyöllä valkea lakana yllesi. Kahista tamineissa keskelle semisankkaa sekametsää. Kumarra suurimmalle männylle. Laita silmät kiinni. Hönkäise happea hengityselimiin. Huido sitten hetki riivattuna kaikkiin ilmansuuntiin ja kiekaisu muutaman kerran kuin sarjaliikehtijä siptsinissä. Avaa silmäsi. Jos peilistä näkyy vaikutelma liikkeestä, löydät kotimatkalla mustan vyön katajan juurelta.”

”Ohhoh!” 

”Seuraavaksi kerron teille mikä on koreanmuksijan kosiotaika. Kun keskikesän yönä kiertää kahdeksankulmion seitsemän kertaa vastapäivään vain sähköpanssariin ja alasuojaan verhoutuneena, niin kohtaa melkoisella varmuudella tulevan elämänkumppanin dojangilla.”

”Kimchi vieköön! Tätä testataan!”, totesivat aladanit kuin yhdestä suusta.

”Sitten olisi ainakin vielä vyöttömän vyön salaisuus, pystiikan lähde eli menestyksen joiku, seitsemän yrtin katkominen veitsikäsin, puumipeikon kokkokävely ja kolmannen asteen lakanatanssi. Kerron näistä kuitenkin vasta myöhemmin. Ehkä huomenna tai kuka tietää vasta ensi kesänä. Mitäpä sitä kiirehtimään ajatuksia näin iivanaisenpäivänä”, Voitto avautui.

”Kerro ihmeessä, kerro jo! Haluamme oppia ja kehittyä mittumaarin mestareiksi!”

”Mukava kuulla. Antaa nyt muhia kuitenkin. Keskikesä kun on kaalin Kukkiwon ja ruhon rauhan rajalinja. Ottakaa hetkestä kiinni ja tehkää sille rannelukko.”

”---”

”Elikkäs erinomaista taikatuuria, mittumaaria ja potkikoon onni muutenkin kumpaistakin kunnon kantakierteellä. Minä lähden nyt saunaan. Koreanmoro!”

Näissä maisemissa viihtyvät Suomalaisen Voitto, Jalo ja Aatos. Kuva: Tatu Iivanainen