Kestävä kehitys taekwondossa

Teksti ja kuvat: Emma Jämsén
Julkaistu: 9.3.2022

Vastuullisempi seuran toiminta lähtee pienistä teoista.

Kestävä kehitys on noussut Suomessa ja muualla maailmassa keskeiseksi arvoksi. Pienistä arjen teoista on päästy jo pitkälle suurten firmojen ja tapahtumajärjestäjien pohtiessa seuraavia vihreitä liikkeitään. Suomella on suuri tavoite pyrkiä hiilineutraaliksi vuodeksi 2035, ja nyt voimmekin puhua sen olevan jo noin kymmenen vuoden kuluttua. 

Liikunta- ja urheilujärjestöt tavoittavat Suomessa satoja tuhansia ihmisiä. Kestävän kehityksen tiedottaminen ja siihen siirtyminen on iso ja merkitsevä vihreä askel koko maan eduksi. Suomen Olympiakomitea ja muutkin urheilujärjestöt ovat alkaneet tätä myöten miettiä omaa panostustaan hiilineutraalimpaan suuntaan. Suuremmat seurat, kuten jalkapalloseurat, ovat jo tehneet vihreämpiä liikkeitä peliensä osalta. Vähemmistöön kuuluvana lajia taekwondollakin on mahdollisuus olla yksi esimerkillinen laji urheilupiireissä.


Seuran toiminta lähtökohtana

Kaikki lähtee pienestä, niin kuin on tapana sanoa. Jotta voisimme muuttaa lajin suuntausta kestävämmän kehityksen mukaiseksi, voimme liiton suositusten lisäksi pyrkiä aina toimimaan paremmin ja paikallisemmin omassa seurassa. Monet taekwondokaupungit tekevät yhteistyötä muiden kamppailulajien kanssa, jolloin tilojen käytöstä ja toiminnasta voi tehdä kestävää yhteistyötä. 

Seuran omissa ja seuran kanssa toimivien lajien yhteisissä tiloissa voi keskittyä suurempiin raameihin. Perinteisten valojen ja ilmaistoinnin käyttämisen ohella tulisi harjoitustilan omistajien miettiä sähkösopimus parempaan suuntaan. Näinä päivinä ei hirveästi voi pistää enää hinnan piikkiin sähkösopimusvalintaansa. Onneksi elämme maassa, jossa monipuolinen uusiutuvan energian mahdollisuudet ovat todella hyvällä tolalla. Sieltä vain valitsemaan itselle mieleisin.

Nykymaailmassa kaikkien muiden paitsi led-valojen käyttö on jo melkein rikos. Oikeanlainen valaistus säästää jo 80 prosenttia enemmän energiaa kuin vanhat ”out of style” -halogeenit. Energiaa säästäviä sijoituksia voi pohtia myös pukukopeissa ja tilan vessoissa.  Hanohin ja suihkuihin on helppo panostaa ekologisemminkin. Jopa IKEA on jo kauan myynyt porehanoja ja -suihkuja, jotka säästävät jopa 40 prosenttia vettä. Tästä näkee, että kestävämpiin valintoihin sijoittaminen kääntyy pidemmän päälle plussalle myös taloudellisesti.Useimmat harrastajat yksityiautoilevat harrastuksiin ja tapahtumiin.

Harjoituksiin lihaksilla vai järjellä

Tatamille tulo liikuttaa harrastajia monesta eri suunnasta ja kaupunginosasta. On tullut huomattua, että edelleen monien matka harjoituksiin tapahtuu yksityisautoillen. Kannustaminen ekologisempaan liikkumiseen tulisi lähteä seuran tukemisesta ja kannustamisesta. Pyöräilyyn ja kävelyyn on liitetty kaupunkikohtaisesti kampanjoita kausittain, joissa harrastajia kehotetaan liikkumaan lihasvoimin salille. Pieni kilpailu ja yhteishenki tehoaa moniin. Silti harrastajia tulee myös pitkän työ- tai koulupäivän jälkeen pidemmiltä matkoilta ja heidätkin tulee muistaa. Seuran mahdollisuus julkisen liikenteen tukeen auttaisi kaikkia pääsemään harjoituksiin ekologisemmin ja taloudellisesti edullisemmin. Tämän lisäksi kimppakyydit ovat aina parempi vaihtoehto kuin neljä tyhjää istuinta. Suurempana lähtökohtana liikkumiselle on itse salin sijainti. Mitä vaihtoehtoja liikkumiselle on tarjota, jos julkinen ei tuokaan ovelle asti? 

Koronarajoitusten aikaan seurat käyttivät kekseliäisyyttään monimuotoistaa harjoituksia. Kun salit olivat kiinni, käytettiin pihoja ja kenttiä hyväksi harjoituksissa. Paikat vaihtuivat, ja liikkuminen kävi vuorotellen toisten eduksi. Talviaikakaan ei ollut esteenä ulkoliikkumiselle. Tärkeintä taekwondossa perinpohjin on lihaskunnon ja mielen harjoittaminen.

Taekwondon harjoitteluun liittyy paljon muutakin kuin vain oikeanlainen tekniikka. Esimerkiksi liikkuvuus ja jäntevyys ovat aina eduksi tässä lajissa. Harjoitusten monimuotoisuutta voisi käyttää hyväksi myös pitämällä ajoittain muitakin suin tatamilla tapahtuvia harjoituksia. Lihaskuntotreenit, juoksulenkit ja muut happihyppelyt ovat aina edistäviä harjoituksia. Maiseman vaihto tatamilta laittaa harjoittelijat liikkumaan paikan päälle eri tavoin ja piristää mieltä ja yhteishenkeä. Yhteishengen nostastus on kommunikoinninkin mielessä tärkeää, jotta harjoittajat voisivat kokea välinsä tuttavallisemmiksi myös esimerkiksi liikkumisen kannalta. 

Seura voisi tarjota harrastajilleen paremman valikoiman tarvikkeita.

Välineurheilua kestävämmin

Taekwondo ei ole niitä ensimmäisiä lajeja, missä puhutaan välineurheilusta. Uusi harrastaja pärjää hyvin pitkälle yhdellä dobokilla, mutta vyön värin toivotaan tummentuvan. Uusi dobok ja vasta muovista kääritty vyö ovat aina omalla tavallaan kihelmöivä tunne, mutta puvun luovutuksessa jätetään usein täysin pimentoon käytetyn tavaran mahdollisuus. Facebook ja muut netissä toimivat kirpputorit melkeinpä pursuavat lajille ominaisia pukuja ja tarvikkeita. Monet saattavat jopa myydä uutena hankkimiaan varusteita. Dobokin kokoluokitus on sen verran yksinkertainen, että käytettyjen pukujen etsiminen on helppoa. Seuralla pitää olla tarjottavana uuden uutukaiset puvut kaikille haluaville, mutta seuran sivuilla ja ilmoitustauluilla olisi soveliasta mainita kirpputorimahdollisuuksista. Facebookista löytyy esimerkiksi ”Kamppailijan kirpputori”. Lajin harrastajat tietävät myymänsä tavaran arvon ja kunnon, joten näille kannattaa antaa mahdollisuus. 

Harrastuksen muuttuessa vakavammaksi omassa elämässä myös varusteiden ostohalu kasvaa. Otteluvarusteet ovat yksi niitä lukuisten urheiluvälineiden lisänä. Monet harrastajat haluavat taas keskittyä mielumminin esimerkiksi liikesarjaharjoituksiin, jolloin kiinnostus varusteita kohtaan ei ole niin iso. Koko arsenaaliin saa laitettua ison summan rahaa, joten kaikilla ei ole. Seuran toiminnassa olisi olennaista pitää varastossaan ottelu- ja liikuntavarusteita kaiken kokoisille harrastajille lainattaviksi. Hygieenisiä tuotteita lukuunottamatta seuran varustevaraston kasvattaminen olisi kannattavampi materiaalikustannuksista puhuttaessa. Monesti ajatellaan varusteiden kulumista ja sitä, että mielummin harrastajan tulisi rikkoa omat vermeensä, mutta pidemmälle ajateltuna oikeaan tarkoitukseen tarkoitetut varusteet kestävät kulutusta hyvinkin pitkälle. Samalla lailla harjoituksissa kulutetaan tatameita, palloja, panssareita ja potkuhanskoja. Näitä ei oleteta harrastajan tuovan harjoituksiin. Miksi sitten muut vaadittaisiin? 

Ne, jotka ovat omistautuneita lajille, tulevat mukisematta haalimaan itselleen tarvitsemansa tarvikkeet. Suomessa pyörii pari kamppailijan nettikauppaa, mutta aina vain vähemmän kivijalkaliikkeitä varsinkin pääkaupunkiseudun yläpuolella. Vaikka postittaminen ympäri maailmaa on nykyään helppoa, rahti- ja postikustannukset kuormittavat edelleen ankarasti maapalloa. Seuran yhtenä toimena olisi tehdä yhteistilauksia nettikaupoista. Postikulut olisivat mahdollista pistää seuran piikkiin, ja jokainen harrastaja saisi varusteiden lisäksi hyvän mielen. Samalla postituksen hiilijalanjälki pienenisi verrattuna, että jokainen harrastaja tilaa omansa vuorotellen kotikaupunkiinsa. 

Suurtapahtumilla on isoin ympäristövaikutus.

Esimerkilliset suurtapahtumat

Urheilu kattaa Suomessa suuren osan yleisötapahtumista. Tiukkoja lakeja urheilupiireissä ei ole puhuttaessa kestävän kehityksen vaatimuksista eikä niinkään yhteneväisiä suuntauksia asiasta. Liikunta- ja urheiluseurat ovat ottaneet asian itsenäisesti käsittelyyn, ja monet ovatkin tehneet jo sisäpiirissään parempaan päin. Hyvä puoli urheilutapahtumien järjestämisessä on se, että ne noudattavat aina aikalalla samaa yksinkertaista kaavaa. Kisoissa ja leireissä tulee aina ottaa huomioon tapahtumaan saapuvat, heidän liikkumisensa paikan päälle, ruokailu ja majoittuminen. Nämä kaikki osiot pitävät sisällään paljon mahdollisuuksia kehittyä kestävämmäksi. 

Suurtapahtumiin tulee väkeä eri puolilta kotimaata tai jopa ulkomailta. Matkustaminen on yksi isoimmista päästöistä, varsinkin kun puhutaan sadoista tai tuhansista matkaajista. Lentoliikenteelle emme vielä hirveästi mahda mitään, mutta kaikki niille, joille maata pitkin matkustaminen on mahdollista, on helpompi markkinoida vihreämpää matkustamista. Junalla matkustaminen on liki 100-prosenttisesti hiilineutraalia, ja bussit ovat muuttumassa yhä enemmän sähköiseen versioon. On hienoa sanoa, että Suomessa julkinen matkustaminen on jopa taloudellisesti kannattavampaa. Se, mikä kannustaisi matkustavia harrastajia valitsemaan julkisen henkilöautojen sijaan, olisi varmasti matkojen sponsoroiminen tai liittokohtaiset alennukset.

Suomessa hotellit ja hostellit ovat alkaneet myös muuttaa suuntautumistaan vihreämpään. Yhteisellä kampanjalla tehdyt huonevaraukset liiton kautta ovat aina varma vihreä valinta ja tulevat yleensä edullisemmaksi myös harrastajille. Budjetillisesti edullisimpia ja vihreimpiä vaihtoehtoja ovat aina salimajoitukset tai paikallisten luona majoittuminen. Isoilla yleisömäärillä nämä eivät vain aina ole mahdollisia. Pienemmissä piireissä erittäinkin suositeltavaa ja yhteishenkeä nostattavaa.

Suomen taekwondopiireissä kisoihin liitetään toisinaan myös leiri. Viikonlopusta saadaan kaikki irti ja matkustustarve vähenee tapahtumien linkittäytymisellä. Monesti isommilla kombinaatioviikonlopuilla on ollut ruokatarjoilu, mikä on vastuullisin vaihtoehto ruuasta puhuttaessa. Harva kaipaa tapahtumaviikonloppuunsa ylimääräistä liikkumista tai rahanmenoa. Edullinen ja toimiva noutopöytä kahveineen on enemmän kuin mieltä ylentävää tapahtumien yhteydessä. Yksikin tarjoiltu ruokailu säästää jo hiilijalanjäljessä. Tämä mahdollistaa myös harrastajien monipuolisen ja ravitsevan aterioinnin.


Liitolta isoimmat päätökset

Liitoilla on isoin vastuu oikeanlaisessa toiminnassa, kun puhutaan vastuullisemmista teoista ja kestävästä kehityksestä. Vuonna 2022 on jo onneksemme sähköinen tiedotus arkipäivää, mutta loputkin postitettavat tiedotteet olisi hyvä jossain vaiheessa järkeistää sähköiseen muotoon. Vaikka puhummekin tässä myös vuosittaisesta lehtikoosteestamme, digilehden muoto ei olisi tässäkään huono ratkaisu. Päätös voisi olla tässäkin tilanteessa kuluttajien käsissä, haluaako lehden tilauksen lopettaa.

Myös suurimmat päätökset majoitus- ja matkustuskampanjoissa ovat liiton käsissä ja niiden kautta voisimme kehittyä urheilumaana ja tapahtumanjärjestäjinä. Haluamme taekwondomaana kasvattaa suosiotamme Pohjoismaissa ja mahdollistaa asemamme vihreänä liittona. Tämä veisi paljon työntekijäresursseja, mutta tulevaisuuden kannalta varteen otettava idea.