Esittelyssä Lappeenrannan Taekwondo

Teksti ja kuvat: Eva Kottonen
Julkaistu 30.11.2022

Lappeenrannan Taekwondo Seuran puheenjohtaja Jari Lipsanen antoi tatuoida seuran logon käsivarteensa Facebook-haasteen seurauksena. - Tavoiteltu tykkääjämäärä ei aivan toteutunut annetussa määräajassa, mutta olisin sen ottanut joka tapauksessa, on se logo sen verran hieno, hän myöntää.

Junnuista pappoihin samalla tatamilla - Lappeenrannan Taekwondo Seuran valttina on oma treenisali, monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä innostava ilmapiiri

Lappeenrannan Taekwondo Seura ry:n tänä vuonna valittu puheenjohtaja Jari Lipsanen ja pääopettaja Hannu Tikka antavat omalla harrastushistoriallaan kattavan kuvan lajin moninaisuudesta. 
Lappeenrantalaisen pitkäaikaisen aktiiviharrastaja Tikan (4. dan) ura taekwondon parissa on kestänyt jo lähes kolme vuosikymmentä. 

– Kun aloitin ammattikouluikäisenä vuonna 1993, peruskurssilla oli 75 osallistujaa, ja harjoitustila piti vaihtaa suurempaan liikuntahalliin, että kaikki halukkaat mahtuivat mukaan, hän muistelee.

Lipsanen puolestaan löysi lajin pariin kirjaimellisesti pappaiässä kahdeksan vuotta sitten. Aiempaa kokemusta itämaisista kamppailulajeista hänellä ei ollut, ja teinivuosien nyrkkeilyharrastuksestakin oli jo aikaa. 

– Toin lapsenlastani junnutreeneihin ja jäin seurailemaan tatamin laidalta, että näyttääpä mielenkiintoiselta lajilta. Sitten nykäisin Hannua hihasta, ja kysyin, järjestäisikö hän tällaisille huru-ukoillekin jotakin, Lipsanen, 62, nauraa.

Seura ideoi nopeasti kuntotaekwondon ja Lipsanen lähti mukaan toimintaan. 

 Eikä ole innostus hiipunut vuosien varrella, puheenjohtaja painottaa.

Hannu Tikan (vas.) ja Jari Lipsasen mukaan sosiaalinen media on keskeinen tiedotuskanava uusien harrastajien tavoittamiseksi. Perinteiset lajinäytökset ovat saaneet pitkälti väistyä, mutta täysin poissuljettuja nekään eivät miesten mukaan ole.

Oma treenisali luotiin kamppailuseurojen välisellä yhteistyöllä


Lappeenrantalaisten ylpeys on oma harjoitussali. Kolme paikallista kamppailulajien seuraa, Lappeenrannan Taekwondo Seura, Lappeenrannan Aikidoseura Asahi ja Defendo Lappeenranta avasivat huhtikuussa 2019 yhteisvoimin harjoitustilan, joka nimettiin Etelä-Karjalan kamppailuareenaksi. 

Kaupungin tiloja oli niukasti saatavilla ja Urheilutalon tatamilla oli paljon muitakin käyttäjiä, joten jouduimme taekwondon treenivuoroilla kiertämään paljon koulujen liikuntasaleja. Omaan saliin saimme paremmin alkuiltapäivän treenivuoroja ja leirien järjestäminen helpottui huomattavasti, Tikka mainitsee.

Oma sali oli seuralle kova taloudellinen panostus, eivätkä alkuajat olleet helppoja. Lisäksi koronapandemia sotki omalta osaltaan harjoitusjärjestelyjä. 

Viime vuonna neljänneksi osakkaaksi kamppailuareenalle tuli Lappeenrannan Kickboxing Club, mikä helpottaa kulujen jakamista.

– Vuokraamme tiloja myös ulkopuolisille, esimerkiksi erilaisia voimankäyttökoulutuksia varten, ja kysyntää on tullut sitäkin kautta enenevässä määrin, Tikka sanoo.


Taekwondo nauttii vakaata suosiota kaakossa

Taekwondoa treenataan viidesti viikossa. Aktiivisia harrastajia Lappeenrannassa on aikuisten ja junnujen ryhmissä yhteensä kolmisenkymmentä. Tikan ja Lipsasen mukaan harrastajamäärät ovat pysyneet vuosien mittaan melko vakaina.

Olympiavuosina saattaa tulla pieni piikki peruskursseille, samoin koronarajoitusten lievennyttyä tuli poikkeuksellisen paljon uusia harrastajia. Opiskelijakaupungissa harrastajissa on aina vaihtuvuutta, he kertovat.

Harrastajista käydään Kaakkois-Suomessakin kilpailua. Ihmisten lyhytjänteisemmäksi muuttunut elämä heijastuu myös tatamille.

– Peruskursseista olemme tehneet intensiivisempiä ja samalla lyhentäneet niiden kestoa. Jotkut tulevat pariksi viikoksi kokeilemaan, mutta olemme saaneet viime vuosina ilahduttavasti myös pidempiaikaisia harrastajia, Tikka kuvaa. 

Seura on perustettu 1987, Lappeenrantaan taekwondon toi Mikkelistä Reino Pesonen, joka oli tuolloin Lappeenrannan maasotakoulussa aloittelemassa sotilasuraansa. Lipsanen ja Tikka katsovat Lappeenrannan Taekwondo Seuran vahvuuksiksi erityisesti monipuoliset treenimahdollisuudet kaikenikäisille sekä kannustavan ilmapiirin.

– Täällä olemme kaikki iästä riippumatta samalla viivalla. Treeneihin on hauska tulla eikä ketään sorsita. Jokainen saa treenata omalla tasollaan, ja kaikkia tuetaan yhtä lailla, puheenjohtaja Lipsanen kuvaa.