Koronaviruspandemia näytteli isoa osaa EM-kisajärjestelyissä. Kuva: Kari Sirviö

Bulgarian aikuisten EM-kilpailut 2021:

Otteluvalmentaja ja IR-tuomari raportoivat

Teksti: Jarkko Mäkinen ja Kari Sirviö
Julkaistu 21.4.2021

Aikuisten EM-kilpailut 8.11. huhtikuuta Bulgarian Sofiassa rikkoivat pitkän tauon taekwondo-ottelun arvokilpailuissa. Suomen joukkueen urheilijoilla oli Suvi Mikkosta lukuun ottamatta takanaan yli vuoden mittainen totaalinen kilpailutauko. Koronaviruspandemian takia kilpailu käytiin nytkin erityisjärjestelyin, joihin mukautuivat niin ottelijat, valmentajat, tuomarit kuin toimitsijat.

Monet arvokilpailut uransa aikana kiertäneen Suvi Mikkosen lisäksi Bulgariassa ottelivat Jasmin Manninen, Niko Saarinen, Jenna Ylönen ja Ida Tammila. Ylöselle ja Tammilalle kyseessä oli ensimmäinen aikuisten EM-kilpailu, Manniselle ja Saariselle toinen.

Suomen ottelijoita valmensivat olympiavalmentaja Jesús Ramal sekä aikuisten ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueiden vastuuvalmentajat Jarkko Mäkinen ja Roosa Närhi. EM-kilpailun kansainväliseen IR-tuomaristoon toi suomalaisväriä Kari Sirviö.

Bulgarian EM-kilpailujen ottelutuomaristo keräsi kiitosta tuomaroinnista. IR-tuomari Kari Sirviö on kuvassa toinen oikealta. Kuva: Svetlana Laskovic / ReStrike

Sirviö kertoo koronakuplasta ja tuomaroinnista

Bulgarian ottelun EM-kilpailut käytiin koronaviruspandemian varjossa. Kisakuplaan valmistautuminen alkoi jo Suomessa. Ennen matkaa piti ottaa koronatesti, jolla pääsi lennolle.

Bulgarian koronakuplassa majoitus ja kisapaikka olivat samassa hotellissa. Hotellille saavuttaessa kisajärjestäjä teki kaikille korona-pikatestin ja vasta negatiivisen tuloksen jälkeen pääsi kirjautumaan hotelliin. Kisapaikalle asetuttua ei tarvinnut/saanut poistua kuplan ulkopuolelle.

Kilpailupaikkana toimi hotellin iso juhlatila, jonne oli mahdutettu kolme ottelualuetta. Kisajärjestelyt toimivat moitteettomasti ja ottelut päästiin aamuisin aloittamaan ajallaan.

Pitkä kisatauko ei näkynyt kilpailijoiden suorituksissa eikä tuomareiden toiminnassa. Varsinkin semifinaali- ja finaaliotteluissa tarvittavia pisteitä haettiin ottelun viimeisille sekunneille saakka. Ottelijat halusivat saavuttaa mitalin.

Tuomareiden varoituslinja oli yhtenäinen kaikilla alueilla. Kilpailun jälkeen valmentajat antoivatkin hyvää palautetta tuomaroinnista. Tässä yhteydessä on hyvä mainita, että eurooppalaiset IR-tuomarit ovat MM-tasollakin huippuluokkaa.

Arvokisoissa on perinteenä ollut, että tuomarit ja ottelijat vannovat valan. Sain kunnian vannoa tuomarivalan yhdessä Bulgarian tuomarin Diana Rusevan kanssa.

Arvokisoissa tuomarit ja ottelijat vannovat perinteisesti valan. Kari Sirviö vannoi tuomarivalan Bulgarian tuomarin Diana Rusevan kanssa. Kuva: Svetlana Laskovic / ReStrike

En ehtinyt seuraamaan kokonaan kaikkien suomalaisten otteluita, mutta Mikkosen ensimmäisen ottelun ehdin nähdä. Mikkonen antoikin vakuuttavaa näyttöä kyvyistään olympiakarsintoja ajatellen. 

Yleisöä kisoihin ei päästetty, mutta Bulgarian liitto oli tehnyt sopimuksen semifinaali- ja finaaliotteluiden televisioinnista. Toki ottelut myös striimattiin verkkoon.

Paikalla olijoiden terveydestä kisajärjestäjä pyrki pitämään huolta mahdollisimman hyvin. Kasvomaskin käyttö oli kisapaikalla pakollista, ainoastaan ottelijat olivat ilman maskia ottelun aikana. Varustarkastus oli salin ulkopuolella, joten itse kisapaikalla oli vain tarvittavat toimitsijat ja ottelijat valmentajineen. 

Viimeisenä kisapäivänä kaikki tuomarit kävivät vielä PCR-testissä, jotta paluumatkalla pystyi osoittamaan koronatestituloksen, jos sitä tarvittiin. Varmuuden vuoksi kävin vielä koronatestissä Helsinki-Vantaan lentokentällä ja uusintatestin 72 tunnin päästä maahan saapumisesta. Kaikki testitulokseni olivat negatiivisia. 

Maaliskuussa osallistuin Turkish Openiin, jossa koronakupla oli samankaltainen kuin Bulgariassa. Turkin kilpailuista koronatartunnan sai 23 prosenttia tuomareista ja he joutuivat jäämään jopa kahdeksi viikoksi karanteeniin kisahotelliin. Onneksi kenelläkään tauti ei ollut vakava, joten he selvisivät ilman sairaalahoitoa.

Mäkisen raportti: Tokion olympialaisiin tähtäävä Mikkonen väläytti kuntoaan

Suomen joukkueen kokenein urheilija Suvi Mikkonen osoitti ensimmäisessä ottelussa olevansa hyvässä kunnossa. Hän voitti serbialaisen Aleksandra Radmilovicin lukemin 25–18. Sarjassa alle 57 kiloa otellut Mikkonen vaihteli taitavasti rytmiä ja sai hyvän liikkeen ansiosta omat vahvuutensa käyttöön.

Toisessa ottelussa kaksinkertainen olympiavoittaja Jade Jones nosti Mikkosen tien pystyyn luvuin 10–48. Mikkosen sijoitus oli jaettu yhdeksäs sija. Tästä on hyvä jatkaa toukokuussa käytävään Tokion olympialaisten Euroopan maanosakarsintaan.

Suvi Mikkonen keskittyy otteluunsa tiiminsä keskellä. Valmentaja Jesús Ramal ja fysioterapeutti María Manrique Navarro auttavat valmistautumisessa. Kuva: Svetlana Laskovic / ReStrike

Suomen ainoa miesedustaja Niko Saarinen kohtasi Britannian Mohammed Nourin miesten alle 63 kiloa sarjassa. Ottelu keskeytyi kolmannessa erässä, koska Saariselle kertyi 10 varoitusta.

Saarinen ei yltänyt ottelussa omalle tasolleen aggressiivisesti hyökännyttä brittiä vastaan. Puolustus ei pitänyt, vaan Saarinen liukui kerta toisensa jälkeen ottelualueen rajalle ja sen yli. Kolme päivää jatkuneen imeytymisongelman takia jalat painoivat liikaa, jotta omat hyökkäykset olisivat tuottaneet tulosta. Ottelun keskeytyessä Saarinen oli 12–24 tappiolla.

Mikkonen ja Saarinen osallistuvat olympialaisten Euroopan maanosakarsintaan jo ensi kuussa. Tämänhetkisen tiedon mukaan karsinta pidetään 7.–8. toukokuuta Bulgariassa samassa paikassa kuin missä aikuisten EM-kilpailut olivat. Siellä Mikkosen olympiapainoluokka on alle 57 kiloa ja Saarisen alle 58 kiloa. Suomen kolmas olympiakarsija on alle 67 kilon sarjan Jenna Partanen.

EM-kilpailujen jälkeen Suvi Mikkosella on toiset tärkeät kilpailut kuukauden sisällä. Toukokuun alussa hän kisaa paikasta Tokion olympialaisiin. Kuva: Svetlana Laskovic / ReStrike

Mäkisen raportti: Manninen, Tammila ja Ylönen kerryttivät kisakokemusta

Jasmin Manninen lähti hyvällä sykkeellä avausotteluun tuttua Serbian Nadja Savkovicia vastaan. Tasaisen ykköserän lopussa serbialainen pääsi viiden pisteen johtoon. Kakkoserässä Manninen haki tasoitusta osuen kahdesti kirvespotkulla, joista kumpikaan ei kuitenkaan riittänyt pisteisiin.

Jos Manninen on yleensä vahva tilanteiden loppuun viemisessä, niin nyt voiton avaimet vei niiden puuttuminen. Ottelu ei ollut huono tai edes alavireinen, vaikka se päätyikin vastustajan hyväksi 2–16. Erityisesti viimeisessä erässä olisi kuitenkin tarvittu rohkeampia jatkoja ja itseään ylittävää yllätyksellistä Mannista, jotta peli olisi päättynyt toisin. Manninen otteli sarjassa alle 67 kiloa.

Ida Tammila pysyi sarjan alle 46 kiloa ottelussa Kroatian Lena Stojkovicia vastaan tilanteissa hyvin mukana. Pari kertaa asento- ja etäisyyshallinta rakoili sen verran, että sarjan kultamitalin vienyt vastustaja pääsi nappaamaan pisteet Tammilan pääsuojasta. Siihen päälle vastustaja sai lyöntipisteitä, ja piste-ero karkasi lukemiin 2–22.

Voitto ottelusta olisi vaatinut Tammilalta vahvemman tahtotilan ja herpaantumattoman keskittymisen. Niiden avulla jatkotekniikat olisivat voineet tuottaa kaivatut pisteet. Tammila on kehittynyt selvästi viimeisen vuoden aikana. Itseluottamus kansainvälisen kärjen voittamiseen rakentuukin vähitellen.

Jenna Ylönen kohtasi naisten alle 63 kilon sarjassa Espanjan Alma Perezin. Ylönen otteli hyvällä latauksella ja piti ottelua hallussa vähintään yhtä paljon kuin vastustaja.

Vastustajan kaikki neljä pisteosumaa tulivat samasta repivästä lähitilanteesta jalan nostolla Ylösen takaraivoon. Näissä tilanteissa, jotka johtivat ottelun 0–12 lopputulokseen, vastustaja pelasi selvästi paremmin. Muilta osin ottelu osoitti Ylösen olevan jo kovatasoinen ottelija ja pärjäävän aikuistenkin arvokisoissa. Taktista sääntöjen raja-alueen hyödyntämistä itselle ja epämääräisimpienkin vääntöjen viemistä loppuun asti pitää kehittää.

Suomen EM-edustusjoukkue oli koronakuplatunnelmissa koko kisamatkan ajan. Kuvassa maskien takana Roosa Närhi (vas.), Jarkko Mäkinen, Niko Saarinen ja Jenna Ylönen. Kuva: Jarkko Mäkinen

Mäkisen mietteitä EM-kilpailuista

Vaikka Bulgarian EM-kilpailuihin valmistautumisessa yritettiin ottaa huomioon kilpailutilanteen puuttuminen mahdollisimman hyvin, tuntui tauolla silti olevan vaikutuksensa. Urheilijat myönsivät kilpailun jälkeen, että kisatilanne iski sittenkin rajummin kuin he olisivat odottaneet.

Valmentajana olen tyytyväinen siihen, että kisat saatiin käytyä ja matka sujui turvallisesti. Osallistujamäärässä tai kilpailijoiden tasossa pandemia ei näkynyt mitenkään, kaikessa muussa kyllä.

Suomen kilpailumenestys on tilastojen valossa odotettu, mutta eihän siihen silti voi olla tyytyväinen. Urheilijat lähtevät aina voittamaan ja siksi tappio on pettymys. Tappiosta kuitenkin opitaan ja luodaan sitä voittamiseen tarvittavaa tahtotilaa.

Omassa valmennusfilosofiassani urheilijan motivaatiota pitää tukea eri tavoilla uran eri vaiheissa. Lapsena on mielestäni tärkeintä, että urheilija haluaa tulla mahdollisimman hyväksi ja uskoo sen olevan mahdollista. Nuoruuden valintavaiheissa tärkeintä on, että urheilija haluaa panostaa urheiluun ja kokee omien rajojen testaamisen kilpaurheilussa mielekkääksi elämäntavaksi. Vasta aikuisurheilijoiden kohdalla on tärkeää löytää voimakas halu olla paras ja voittaa mahdollisimman paljon.

Suomen maajoukkueessa Bulgariassa otelleista urheilijoista neljä viidestä on vasta siirtymässä tähän viimeiseen vaiheeseen. Saimme turnauksesta erittäin tärkeitä kilpailutilanteen vaatimukset mieliin palauttavia kokemuksia, joiden varaan on nyt hyvä rakentaa harjoittelua kohti tulevia koitoksia.