Uuden vuoden itsekuri on yliarvostettua

Teksti: Eva Kottonen
Julkaisu: 11.1.2023

Uudenvuodenlupauksista voidaan olla montaa mieltä, mutta yhtä kaikki vuoden vaihtuminen tuo tunteen uudesta alusta. Ehkä myös jonkinlaisesta muutoksesta tai päivitetyistä tavoitteista. Pelkkä lupaus tai tavoite kaipaa kuitenkin toteutuakseen säännöllistä toimintaa.

Siksi ajattelin heti vuoden alkuun muistuttaa siitä, miten ihmiset tuppaavat tutkitusti yliarvioimaan itsekurin merkityksen omien suunnitelmiensa toteuttamisessa sekä aliarvioimaan pienten askeleiden merkitystä pitkällä aikavälillä. Suuret muutokset tiukalla aikataululla ovat tuomittuja epäonnistumaan, kun taas kestävää edistystä voi parhaiten saavuttaa kehittämällä omia toistuvia, pieniä rutiinejaan vähän kerrallaan. 

Urheilijoille lajista riippumatta on tuttua, että tulokset eivät kehity lineaarisesti, vaan tunne paikoillaan junnaamisesta voi kestää jonkun tovin, kunnes kehitys näennäisen yhtäkkiä ottaa harppauksen. Sama pätee treenisalin ulkopuolellakin. Keskeistä on sitkeä harjoittelu, asteittainen vaikeusasteen lisääminen ja hyväksi havaituissa toimintatavoissa pysyttely. Tämän hetkistä olotilaa tärkeämpi on se suunta, johon tämän hetkinen toiminta johtaa pitkän ajan kuluessa.

Mitä itsekuriin tulee, on osoitettu, että parhaiten siinä onnistuvat ihmiset, joiden tarvitsee käyttää itsekuria kaikkein vähiten. Tavoiteltu käytös tulee täten tehdä mahdollisimman helpoksi, ilmeiseksi ja palkitsevaksi tai vastaavasti huonon tavan toteuttaminen hankalaksi ja epämiellyttäväksi. 

Henkistä kanttia siis voi parhaiten kasvattaa muokkaamalla ympäristön tukemaan toivottua tavoitetta. Valmiiksi pakattu treenikassi tai sovittu kimppakyyti madaltaa lähtökynnystä, ja pienimmätkin onnistumiset ovat juhlistamisen arvoisia.


Päätoimittajasta tiimiksi

Rutiinien hiontaa ja ympäristön muokkausta tehtiin myös Taekwondo-lehdessä siirtyessämme vuoden alusta kahden päätoimittajan malliin. Kuopiolainen Emma Jämśen jatkaa toisena päätoimittajana, ja itse hyppään innolla mukaan tähän liikkuvaan junaan. 

Oma taipaleeni lajin parissa käynnistyi alkeiskurssilta Lappeenrannassa parikymmentä vuotta sitten. Parhaat muistot tatamilta liittyvät uusien ystävien kohtaamisiin sekä aivan ennen kokemattomien taitojen oppimiseen. Tunsin samalla tulevani uuden harrastukseni myötä osaksi jotakin pidempää ketjua ja suurempaa kokonaisuutta. 

Introvertille suomalaisteinille taekwondo kolahti sopivana yhdistelmänä kurinalaisuutta ja luovuutta, yksin puurtamista ja yhdessä opettelua. Lajin monipuolisuus viehätti ja vetosi, eikä näyttävyydestäkään haittaa ollut.

Taekwondolehti ja me päätoimittajat lupaamme tänä vuonna tehdä oman osamme laadukkaan urheilujournalismin eteen. Verkkolehden ilmestymisaikataulu säilyy ennallaan, ja lisäksi artikkeleissa pyrimme entistä kattavammin nostamaan esille kiinnostavia ilmiöitä, havaintoja, toimijoita ja henkilöitä lajin parista. 

Haluamme nostaa esiin lajin monitahoisuutta; sitä, että taekwondo kuuluu kaikille, iästä, vyöarvosta tai asuinpaikasta riippumatta. Toivomme, että yhä useampi löytää sekä verkkolehden että lajin pariin tänä ja tulevina vuosina.


Taekwondo-lehden toimitus toivottaa lukijoilleen hyvää alkanutta vuotta!