World Taekwondo ajaa paraurheilijoiden etua
”Taekwondoseurojen ovien tulisi olla avoimet kaikille”, toteaa Chakir Chelbat.
Teksti: Tiiu Tuomi
Julkaistu 10.2.2021
Parataekwondo ei ole itsestään valikoitunut Tokion paralympialaisten lajiksi. World Taekwondo (WT) on tehnyt vuosia työtä sen eteen, että paraottelijat ja -liikesarjakilpailijat pääsevät kilpailemaan taekwondossa myös arvokilpailumitaleista. WT:n viime vuonna julkaisema uusi parataekwondon koulutusohjelma palvelee seuroja, urheilijoita ja valmentajia. Suomalaiset tuomarit ovat kouluttautuneet tehtäviinsä jo aiemmin ollakseen valmiita parataekwondon kilpakentille.
Vuonna 2005 WT perusti parataekwondokomitean kehittämään ja edistämään taekwondoa paraurheilijoille. Aluksi parataekwondo keskittyi ottelun kehittämiseen. Ensimmäiset parataekwondon MM-kilpailut pidettiin vuonna 2009 Bakussa Azerbaidžanissa. Vuodesta 2009 lähtien parataekwondon MM-kilpailuja on järjestetty viisi kertaa, viimeksi Turkissa vuonna 2019.
WT perusti vuonna 2013 parataekwondon kehitystyöryhmän, jonka suositusten perusteella päätettiin laajentaa kilpailemista liikesarjoihin ja tarjota näin kilpailuja MM-tasolla kaikkien vammaisten urheilijoiden saataville. Parataekwondon liikesarjakilpailuissa oli alun perin kilpailuluokat urheilijoille, joilla on liikunta- tai kehitysvamma. Paraliikesarjoissa kilpailtiin ensimmäistä kertaa Moskovassa vuonna 2014.
Vuonna 2015 taekwondo-ottelu valittiin viralliseksi paralympialajiksi Tokion paralympialaisiin 2020. Maaliskuussa 2020 WT perusti ranking-listan paraurheilijoille. Tällä hetkellä listalla on 571 urheilijaa, ja se on osoitus parataekwondon nopeasta kehityksestä.
Vuonna 2017 nimettiin kaksi komiteaa: parataekwondo- ja luokittelukomitea. Ne ovat pyrkineet laajentamaan parataekwondoa entisestään lisäämällä vuonna 2021 liikesarjoihin urheiluluokkia näkö- ja kuulovammaisille, lyhytkasvuisille ja pyörätuolia käyttäville.
Taekwondo-ottelu on mukana myös Pariisin 2024 paralympialaisissa.
Suomen ottelu- ja liikesarjakilpailuissa erillisiä parataekwondon kilpasarjoja ei ole vielä ollut. Kansainvälinen paraottelijamme Matti Sairanen, jonka kotiseura on Taekwondourheilijat 2011, onkin otellut Suomessa yleisessä sarjassa.
Koulutuksilla levitetään tietoa parataekwondosta ympäri maailmaa
World Taekwondon parataekwondokomitea julkaisi viime vuonna uuden koulutusohjelmansa. Sen tavoitteena on levittää tietoutta parataekwondosta sekä tukea, auttaa ja valistaa niin urheilijoita, seuroja, valmentajia kuin vyökokeiden pitäjiäkin.
Koulutusohjelman ensimmäisiä koulutuksia, valmentaja- ja luokittelijakoulutuksia on järjestetty jo viime vuoden puolella etäyhteyksin. Uudessa koulutusohjelmassa on kaikille tasoille suunnattuja koulutuksia, jotka tullaan käynnistämään tänä keväänä.
Parataekwondokomitean puheenjohtaja Chakir Chelbat kertoo, että uuden koulutusohjelman koulutukset ovat saaneet hyvän vastaanoton maailmalla. Jäsenjärjestöille suunnatut työpajat, joista toinen pidettiin loppuvuodesta 2020 ja toinen alkuvuodesta 2021, keräsivät yli 150 osallistujaa WT:n jäsenjärjestöistä. Työpajat levittävät tietoa ja kannustavat jäsenjärjestöjä kehittämään parataekwondoa omissa maissaan.
Myös parataekwondon valmentajakoulutukset on otettu hyvin vastaan. Chelbat kertoo, että 1-tason valmentajakurssin on käynyt jo yli 310 valmentajaa ja 2-tason yli 170 valmentajaa. Lisäksi luokittelijoille on pidetty koulutuksia etäyhteyksin. Näiden koulutusten myötä WT:n jäsenjärjestöissä on yhteensä 49 koulutettua luokittelijaa. Koulutusohjelman seuraavat koulutukset on suunnattu vyökokeiden pitäjille ja seuroille.
”Näiden koulutusten tavoitteena on levittää tietoutta parataekwondosta jäsenmaihin ja niiden jäsenseuroihin. WT auttaa ja tukee seuroja sekä urheilijoita kaikilla tasoilla”, Chelbat sanoo.
Chelbat tiimeineen on huomannut, että online-koulutuksiin on ollut helppo saada uusia osallistujia, koska ne eivät vaadi matkustamista eivätkä synnytä isoja kustannuksia. Näin tietouden levittäminen on vaivatonta, ja tieto on paremmin kaikkien jäsenjärjestöjen ja niiden jäsenien saatavilla.
Chelbat kannustaa kaikkia suomalaisia seuroja avaamaan ovensa uusille harrastajille. Tieto on valtaa, opiskelkaa ja lisätkää tietoutta seuroissa”, hän toteaa.
”Kaikki urheilijat ovat tärkeitä. Kilpailu- ja harjoittelukulttuuria seuroissa tulee muuttaa suvaitsevampaan suuntaan. Taekwondoseurojen ovien tulisi olla avoimet kaikille, pystyy kilpailemaan tai ei.”
Osaamista myös Suomessa
Suomen Taekwondoliiton puheenjohtaja Kari Sirviö on pitkän linjan kansainvälinen taekwondotuomari.
Sirviön tuomariura alkoi jo vuonna 2000. Kansainvälisen tuomaristatuksen (IR) hän sai vuonna 2009 läpäistyään Las Vegasissa Yhdysvalloissa käydyn IR-kurssin. Vuonna 2018 Sirviö kävi kansainvälisen paratuomarikurssin Ruotsissa yhdessä Shurooq Bagelaneen, Ari Lindroosin, Juha Reijaston ja Eero Sahakosken kanssa. Vuonna 2019 Sirviö toimi tuomarina parataekwondon MM-kilpailuissa Turkissa ja EM-kilpailuissa Italiassa.
Sirviö ja Bagelanee kutsuttiin Venäjällä pidettyyn taekwondon paralympiatuomareiden valintaleirille, josta Sirviö valittiin Tokion 50 kärkituomarin joukkoon.
Syyskuussa 2019 Sirviö osallistui tuomarina Tokiossa Japanissa pidettyyn olympialaisten testikisaan. Viime vuoden helmikuussa, juuri ennen koronaviruspandemian leviämistä, hän tuomaroi Marokossa pidetyssä Afrikan paralympiakarsintakilpailussa. Kilpailu toimi samalla tuomareiden valintakilpailuna paralympialaisiin. Pandemian takia kaikkien maanosien valintakilpailuja ei ole vielä pystytty pitämään, joten pääsystä paralympialaisiin ei ole vielä tietoa.
Koronaviruspandemia laittoi matkustamisen ja myös tuomaroinnin joksikin aikaa jäähylle. Vuoden 2020 aikana Sirviö onkin hakenut lisätietoa WT:n para-aiheisista työpajoista ja valmentajakoulutuksista (tasot 1 & 2).
FAKTA
Parataekwondoa urheilijoille
- Parataekwondossa kilpaillaan ottelussa ja liikesarjoissa. Paraurheilijoilla on jokin liikunta-, näkö-, kuulo- tai kehitysvamma.
- Paraottelussa on neljä vammaluokkaa, jotka keskittyvät yläraajavammoihin ja -puutoksiin. K41 on vaikein vammaluokka ja K44 lievin vammaluokka. Kilpailuja on myös kuulovammaisille.
- Paraliikesarjoissa on vammaluokat eri tavoin kehitysvammaisille, näkö- ja kuulovammaisille, lyhytkasvuisille sekä pyörätuolia käyttäville.
- Paraurheilussa kilpailijat luokitellaan vammaluokkiin sääntöjen mukaisesti.
Soveltavaa taekwondoa harrastajille
- Suomen Taekwondoliiton soveltava taekwondo on erityisryhmille suunnattua, seurojen säännöllisesti järjestämää taekwondon harrastamista. Taekwondoliitto ja sen jäsenseurat tarjoavat erityisryhmille myös leirejä ja muita tapahtumia.
- Soveltava taekwondo soveltuu harrastajille, jotka eivät syyn tai toisen vuoksi voi osallistua yleisesti tarjolla oleviin ryhmiin. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi neurologiset häiriöt, kehitys- tai liikuntavammat.
- Taekwondoliiton alaisista seuroista soveltavan taekwondon ryhmän perusti ensimmäisenä Malmin Taekwondo 2010-luvun puolivälissä. Nykyään soveltavaa taekwondoa voi harrastaa myös HNMKY Taekwondossa ja Länkyn Taekwondossa.
Lisätietoja WT:n parakoulutuksista:
Koulutus- ja harrastepäällikkö
Tiiu Tuomi
tiiu.tuomi@taekwondo.fi