Sekä ottelu- että liikesarjakilpailuja on korona-aikana pystytty järjestämään rajallisesti. Miten se on vaikuttanut kilpailijoihin? Kuva: Merja Nurmi / Jyrki Jalonen

Mitä kuuluu vuoden 2019 voittajille?

Teksti: Sirpa Huuskonen
Julkaistu 25.8.2021

Koronavuonna 2020 ei Suomessa ole paljon ottelu- tai liikesarjakisoja järjestetty. Näin ollen myöskään liiga- tai ranking-voittajia ei nimetty. Missä ovat vuoden 2019 sarjavoittajat? Taekwondo-lehti kysyi vuoden 2019 ottelun kahden kadettisarjan voittajalta Jenna Rämöltä ja liikesarjojen juniorien yksilö- ja parisarjan ykköseltä Eero Haleniukselta, mitä nyt kuuluu.

Viimeisin otteluliigan kilpailu käytiin lokakuussa 2020 Porvoossa. Liikesarjapuolella ranking-kisojen tauko on ollut vielä pidempi: viime kansallinen kilpailu järjestettiin Lohjalla maaliskuussa 2020.

Liikesarjoissa syksyn 2021 kilpailukauden avaa Lohja Open -liikesarjakilpailut erikoisjärjestelyin 4. syyskuuta. Ottelun Ikaalinen Open, joka oli suunniteltu järjestettäväksi 11. syyskuuta viikkoa myöhemmin, sen sijaan peruttiin. Koronatilanteeseen vedoten Ikaalisten kaupunki ei salli tilojensa käyttöä kilpailun kokoiseen tapahtumaan, sillä tila ei riitä osallistujien osastointiin vallitsevien ohjeiden mukaisesti. Seuraavaksi ottelu- ja liikesarjakilpailuksi on kalenteriin merkitty Ambassador’s Cup, joka olisi tarkoitus järjestää 2. lokakuuta Vantaalla.

Jenna Rämö

Jenna Rämö, 13, edustaa Porvoon Taekwondoa. Hänellä on 1. kup -vyöarvo.

Rämö on Porvoon ruotsinkielisen Lyceiparkens skola -yläasteen 8. luokalla. ”Asun kotona äidin, isän ja 11-vuotiaan pikkuveljen kanssa. Perheeseen kuuluu myös kissa sekä muutama poni”, hän kertoo.

Nuoresta iästään huolimatta Rämö on jo ennättänyt pitää vauhtia taekwondon kilpakentillä. Suomen kadettijoukkueeseen hän on kuulunut vuosina 2019–2021. Hän on otellut pronssia European Clubs Championships 2020 -kisoissa Kroatiassa, hopeaa Luxembourg Openissa 2019 Luxemburgissa ja kultaa Kunda Openissa 2020 Virossa.

Kauden 2019 lopuksi Rämö palkittiin otteluliigan ykkösenä kadettityttöjen sarjoissa alle 29 kiloa ja alle 33 kiloa. Vuosi 2020 olikin sitten toisenlainen.

”Osallistuin kadettien EM-kilpailuihin alle 29-kiloisten sarjaan syksyllä 2019. Hävisin ensimmäisen otteluni kultamitalistia vastaan, mutta sain arvokasta kokemusta ensikertalaisena arvokilpailuissa. Vuonna 2020 tarkoitus oli kiertää paljon kilpailuja alle 33-kiloisten sarjassa, mutta korona muutti suunnitelmat”, Rämö sanoo.

Porvoon Taekwondoa edustava Jenna Rämö voitti kultaa sarjassa alle 33 kiloa Kunda Openissa Virossa heinäkuussa 2020. Kuvassa Rämö odottelee finaaliottelua. Kuva: Merja Nurmi

Into on säilynyt

Vuoden 2020 ainoassa otteluliigan kilpailussa Porvoo Openissa Rämö sai otteluvaliokunnan ja kilpailusarjaan osallistuvien seurojen suostumuksella osallistua kadettipoikien alle 37-kiloisten sarjaan. ”Omassa sarjassani ei ollut kilpailijoita”, Rämö toteaa.

Rämö oli nimetty vuoden 2020 kadettien EM-joukkueeseen, mutta kilpailuun ei saanut osallistua koronarajoitusten takia.

”Tämä harmitti, koska halusin lähteä tavoittelemaan mitalia. Olin reilun kuukauden ennen EM-kilpailua osallistunut European Clubs Championships -kilpailuun, josta sain pronssia voittamalla Ukrainan EM-edustajan, joka sitten nappasikin pronssia varsinaisissa EM-kisoissa.”

Rämö kertoo harjoitelleensa ahkerasti korona-aikana. Lisäksi hän on osallistunut kaikkiin kilpailuihin, joihin se on ollut mahdollista.

”Ottelutiimimme on pieni ja tiivis porukka”, kertoo Rämö. Tästä syystä harjoittelu on ollut mahdollista ja sallittua myös pahimpaan rajoitusaikaan. Lisäksi maajoukkueeseen tai maajoukkueryhmään kuuluvat ovat voineet harjoitella kaupungin sääntöjen puitteissa.

Kesällä 2021 Rämö on harjoitellut elokuun lopun kadettien EM-kilpailuihin. Toki hän on pitänyt pari viikkoa lomaa treeneistä.

Muista kesäkuvioista Rämö kertoo: ”Kävin paljon rannalla, uimassa ja pari kertaa Linnanmäellä pitämässä hauskaa.”  Lisäksi hän tunnustaa: ”Kesällä söin myös aika paljon jäätelöä.”

Välillä on hyvä ottaa rennommin – Jenna Rämö herkuttelee kaakaolla kevättalvelta 2021. Taekwondo-ottelija Rämö, 13, siirtyy kadeteista junioreihin vuonna 2022. Kuva: Merja Nurmi

Ilonaiheina treenit, valmentaja ja pysyminen terveenä

Rämö löytää ilonaiheita pandemia-ajasta: ”Mahdollisuus treenata on ollut minulle ilonaihe. Minulla on pieni tiimi, jossa kaikki ovat vähentäneet muiden ihmisten tapaamista niin, että meidän olisi mahdollisimman turvallista treenata yhdessä.”

Lisäksi hän mainitsee, kuinka valmentaja Mato "Miki" Krnjic on mahdollistanut aktiivisen harjoittelun ja myös kilpailemisen. ”Pahimpana rajoitusaikana tein paljon kotitreenejä, kuten voimaharjoittelua ja intervallitreeniä”, kertoo Rämö.

”Olen iloinen myös siitä, että olemme kaikki pysyneet terveinä ja ainakin toistaiseksi välttyneet koronatartunnalta.”

Vielä tämän vuoden kadeteissa otteleva Jenna Rämö harjoittelee monipuolisesti. Taekwondon lisäksi hän harrastaa maastopyöräilyä ja ratsastusta. Kuva: Merja Nurmi

Syksyllä Rämö tähtää ensisijaisesti ulkomaan kilpailuihin. Vastustajia ei aina löydy Suomen sarjoissa. ”Sarjani on tällä hetkellä kadetit alle 37 kiloa. Jos vastustajia löytyy, niin voisin harkita kokeilevani juniorisarjaa alle 42 kiloa, koska siirryn siihen ensi vuonna”, Rämö miettii.

Ottelutreeneiltä ei paljon aikaa muulle jää. ”Teen kuitenkin monipuolista treeniä ja satunnaisesti piipahdan seuramme perusharjoituksissa treenaamassa esimerkiksi poomsea tulevaa vyökoetta varten.” Rämö paljastaa osallistuneensa myös muutamaan online-liikesarjakilpailuun. Taekwondon lisäksi hän harrastaa maastopyöräilyä ja ratsastusta.

Kadettien EM-kilpailut käydään 25.–27. elokuuta Tallinnassa. Rämö ottelee torstaina 26. elokuuta alle 37-kiloisten sarjassa. ”Toivoisin kovasti EM-mitalia, vaikka tiedän, että se on todella vaikeaa ja myös vähän onnesta kiinni. Toivon myös hyviä tuloksia muista kansainvälisistä kilpailuista.”

Sanomattakin lienee selvää, että nuori ottelija toivoo myös koronarajoitusten hellittävän ja kilpailujen järjestämisen alkavan niin Suomessa kuin ulkomailla.

Vuonna 2019 Porvoon Taekwondo oli otteluliigan toiseksi paras seura. Voiton vei silloin HNMKY Taekwondo ja kolmas oli Taekwondourheilijat 2011.

Eero Halenius

Nurmijärveläinen Eero Halenius, 19, edustaa seuraa Taekwondourheilijat 2011. Tällä hetkellä välivuoden työt säätelevät pitkälti hänen elämäänsä.

Vuosi 2019 oli Haleniukselle erityisen hyvä kansallisissa liikesarjakilpailuissa. Hän voitti ranking-kultaa ja Suomen mestaruuden junioripojissa sekä alle 17-vuotiaissa pareissa Mudo Lohjan Elvi Ollilan kanssa. Lisäksi hän sijoittui junioripojissa sijoille 5.–8. Turkin Beach EM-kilpailuissa.

Halenius valmistui Vaskivuoren lukiosta keväällä 2021. Hän pitää välivuotta töitä tehden ja keväällä 2022 armeijan käyden. Sen jälkeen hän aloittaa fysiikan opinnot Aalto-yliopistossa.

”Töiden ja koronan alta taekwondo on tänä vuonna jäänyt vähemmälle kuin olisin halunnut. Vuorotöiden kanssa harrastuksien sisällyttäminen rutiiniin on hankalaa. Iltavuoroina ei seuran järjestämiin harjoituksiin pääse ja aamuvuoroviikkoina treenit menevät usein liian myöhäiseksi, jotta yöunista tulisi riittävän pitkät”, Halenius kertoo.

Taekwondourheilijat 2011 -seuraa edustava Eero Halenius voitti vuonna 2019 alle 17-vuotiaiden parien Suomen mestaruuden yhdessä Mudo Lohjan Elvi Ollilan kanssa. Kisat pidettiin SM-viikolla Vantaalla heinäkuun alussa 2019. Kuva: Jyrki Jalonen

Mustan vyön koe ja bändiaikaa

Halenius jakaa ehkä monen muunkin kokemukset koronaviruspandemiasta. Se ajankäyttö, mikä ennen kului taekwondoon, menee nyt johonkin muuhun.

”Haluaisin tietenkin jatkaa taekwondon parissa, mutta koronavuosi on tehokkaasti syönyt motivaatiota. Muu elämä on myös vienyt aikaa taekwondolta. Esimerkiksi bänditoiminta menee usein päällekkäin mahdollisten taekwondotreenien kanssa.”

Odotuksia syksyyn 2021 ei paljon ole. ”Taekwondoharjoituksien ja -tapahtumien aikataulutus koronan ja muiden menojen takia on tällä hetkellä melko mahdotonta”, pohtii Halenius.

Hän ei kuitenkaan heitä hanskoja tiskiin: ”Katse tulevaisuutta päin siis tällä hetkellä.”

Vuonna 2019 Taekwondourheilijat 2011 oli seurojen pistetilastossa liikesarjojen kakkonen. Voiton vei silloin Espoo Hwarang Team ja kolmas oli Vihti-Nummela Mudo Taekwondoseura.