Erik Pohjonen opastaa kadetteja ja junioreja ranking-kilpailijoille suunnatulla leirillä marraskuussa 2019. Kuva on ajalta ennen turvavälejä, kasvomaskeja ja online-kilpailuja. Kuva: Vesa Suomalainen

Kaidan filmin polulla

–  Kolme ohjetta liikesarjojen online-valmentajalle

Teksti: Erik Pohjonen
Julkaistu 14.7.2021

Taekwondon liikesarjoissa on käyty kansainvälisiä online-kilpailuja koronakeväästä 2020 lähtien. Myös syksyn kisakalenteriin on ilmestynyt online-kilpailuja eli esityksiä videoidaan ja lähetetään kisajärjestäjille vielä jatkossakin. Etäkilpaileminen lienee tullut jäädäkseen, vaikka pikkuhiljaa päästäisiinkin palaamaan kaikki saman kisatatamin ääreen. Kokemuksia online-kilpailuista on kertynyt jo paljon, ihan ohjeiksi asti. Suomen liikesarjamaajoukkueen päävalmentaja Erik Pohjonen kokosi tärkeimmät vinkit online-valmentajalle.

1. Valitse kilpailusi

Tämä on tuttua aluetta valmentajille. Valitaan kilpailut noudattaen urheilijalle luotua strategiaa, joka voi olla hyvinkin erilainen eri vaiheissa urakaarta.

Alussa on tyypillistä osallistua kaikkeen mahdolliseen, jotta kokemusta saataisiin lisää, opittaisiin olemaan kisoissa, syntyisi oma rutiini, tulisi itseluottamusta ruokkivia voittoja, urheilija tulisi tutuksi tuomareille tai urheilija näkisi itsekin jatkuvan kehityksensä. Kokeneempi kisaaja taas säästelee itseään ja valitsee harkitummin itselleen sopivat kisat. Ne ovat tyypillisesti näyttökisoja maajoukkuetehtäviin tai sitten etsitään tilaisuuksia voittaa jotain, mitä on pitkään tavoiteltu.

Osa korkean tason kisaajistakin kilpailee paljon, joko nostaakseen asemaansa ranking-listoilla tai tarjotakseen sponsoreille ja seuraajille uutta tykättävää. Kisarutiinin ylläpito on tarpeen myös menestyjille, sillä liian pitkän kilpailutauon aikana saattaa jopa kaiken voittaneen kilpailijan mieleen hiipiä kavala epäilys: ”Olenko yhä tarpeeksi hyvä?”

Vastaus on onneksi aina sama: ”Kyllä sinä olet.”

Kisojen valinnassa on ennenkin pitänyt ottaa huomioon kustannukset ja vastustajien määrä omassa sarjassa. Online-kisojen uusi piirre on se, että voit valita kisoja myös tuomareiden perusteella.

Jos kisan mainoksissa komeilevat arvokisoissa tuominneet IR-tuomarit, saat suorituksistasi uskottavan palautteen pisteiden muodossa. Joskus saatat kuitenkin haluta vähän parempia pisteitä ja valitsetkin kisan, jossa sinut arvostellaan yli seitsemän pisteen. Sillä palautteella jaksaa taas kuunnella oman valmentajan tarinoita poomsaesi puuttuvista elementeistä.

Toinen uutuus on kisojen valinta aikavyöhykkeiden perusteella, jos kisojen kilpailumuotona sattuu olemaan Zoom-kokous tai muu reaaliajassa tapahtuva digi-ihme. Team Finlandin superaktiivit Jeppe Aukio ja Vesa Suomalainen on tänä vuonna nähty toinen esiintymässä ja toinen valmentamassa kello kolme yöllä Suomen aikaa Oseanian G2-kisan finaaleissa. Kisakutsut tarkasti lukemalla säästyy yleensä yllätyksiltä ja pääsee valitsemaan kuvausajat vapaasti.

Liikesarjaleiri Lohjalla elokuussa 2020 oli yksi niistä leireistä, joita pystyttiin järjestämään koronavirustilanteen hetkeksi helpotettua viime vuonna. Kuva: Vesa Suomalainen

2. Annostele palautteesi 

Videovalmennus ei toki ole uusi asia, mutta videokisaaminen on tehnyt siitä entistä yleisempää. Videoita edestakaisin kelaillessa on mahdollisuus löytää entistä enemmän puutteita ja virheitä suorituksista, mutta valmentajan rooli on kuitenkin erilainen kuin tuomarin.

Valmentajan tehtävä ei ole löytää mahdollisimman paljon virheitä. Parhaat valmentajat eivät kerrokaan kaikkea löytämäänsä, vaan suodattavat videosta olennaisimman palautteen, jonka vielä esittävät urheilijalle tai tämän henkilökohtaiselle valmentajalle sopivalla tavalla.

Yhteisymmärryksen löytäminen ja urheilijan säilyvä motivaatio ovat parhaat merkit siitä, että osaat annostella arviointiasi oikein. Ilman videoita on huomattavasti helpompaa tiivistää palautetta, koska näet suorituksen vain kerran ja unohdat huomioistasi osan, ennen kuin saat ne muutettua puheeksi.

3. Löydä sisäinen lavastajasi 

Videokilpailuissa jokainen kisaaja / joukkue esiintyy hieman erilaisessa ympäristössä, jolla on väkisinkin vaikutusta tuomareiden pisteenantoon. Normaaleista kisoista tuttujen hiusten ja kisameikin lisäksi täytyy siis laittaa kuntoon myös tausta.

Ota huomioon ainakin värimaailma, mattokuvio, valaistus, taustaäänet ja muut häiriöt. Säännöissä esimerkiksi kielletään kissojen tai viereisen tatamin kamppailijoiden cameo-roolit suoritusten aikana tai niiden välissä.

Jotkut kisat asettavat myös kuvauksen laadulle tarkkoja vaatimuksia, tarkista siis kamerasi tai kännykkäsi frame rate ajoissa ja säädä tallennettavien pikselien määrät kohdalleen, jotta vältyt pistemenetyksiltä. Tyypillisesti free style -sarjoissa vaaditaan laadukkaampaa videokuvaa kuin perinteisen poomsaen puolella. HC-esitykset vaativat HD-kuvaa.

Arjen sankarit jäävät videokisoissa valitettavasti vaille tunnustusta, koska kisojen aikataulu ei mahdollista jokaiseen videoon lopputekstejä, joissa kiiteltäisiin kaikki tukihenkilöt tai edes komentojen antaja.

Videoiden muokkaaminen ja vanhojen esitysten uudelleen käyttäminen on säännöissä kielletty, mutta kuka näitä lopulta valvoo? Nähdäänkö jatkossa entistä tarkempaa kisojen videodopingin valvontaa ja tuleeko siihen tarvetta vai pysyttelevätkö kaikki kaidan filmin polulla?

Erik Pohjonen on toiminut Suomen liikesarjamaajoukkueen päävalmentajana syksystä 2019. Kuva: Jyrki Jalonen