Taekwondon ottelutrendit 2022

Teksti: Kim Sinisalo
Julkaistu: 23.3.2022

Taekwondo on kehittynyt suoraviivaisesta katu- ja salimukiloinnista teknisesti monimuotoiseksi ottelulajiksi. Kuva: Emma Jämsén

"Kaikki virtaa", kerrotaan kreikkalaisen filosofin todenneen ennen ajanlaskumme alkua. Antiikin ajattelija viisasteli kenties luonnostaan, mutta sanoma sopii mainiosti myös kuvaamaan ottelutaekwondon sääntöjä, ilmiöitä, villityksiä ja varusteita. Etenkin olympialaisen ottelun ympärillä on kuohunut sen koko elinkaaren ajan. Tämän päivän trendit ovat osa lajihistorian jatkumoa, tarkoituksenmukaisten valintojen ja satunnaisten vahinkojen tanssin pysäytyskuva. Ymmärtääkseen tuota omituista otosta pitää tietää, kuinka siihen on päädytty, ja kenties pohtia myös mitä seuraavaksi mahdollisesti tapahtuu.

Alkuhämärästä kansainväliseen kirkkauteen

Kaikki alkoi satunnaisesta sali- ja katumuksinnasta. Suojia ei käytetty ja säännöt olivat pääosin hyvin häilyviä. Selviäminen ja taistelu teutaroivat matsaamisen monimuotoisina muokkaajina. Jossain vaiheessa kansallisen lajiliiton kabineteissa syntyi aate ja ajatus kansainvälisestä laajentumisesta. Mestareita lennätettiin danikaupalla uusiin maihin ja tuoreita sääntöjä, ohjeistuksia ja linjauksia luotiin. Ottelussa jalat saivat painopistearvon ja kovat osumat uomasivat tyylien ja trendien virtaa. Tekniikat olivat yksinkertaisia, suoraviivaisia ja ennen kaikkea täräyttäviä.

Olympialaisuuden hinta

Vuosien vuotaessa 80-luvulle alkoi suojien kehittyminen. Samalla kasvoi osanottajamaiden lukumäärä arvokisoissa. Korealaiset hallitsivat mitalitaulukoita murskaavalla ylivoimalla ja heitä koitettiin kiivaasti myös matkia. Tuskastuttavat tasoerot alkoivat tasaantua 90-luvun alkupuolella aiheuttaen tyylin ja tekniikoiden monipuolistumisen ja pehmentymisen. Pisteenlasku kompuroi tukkimiehen kirjanpidosta kohti nykyistä, sähköistä mallia. Tuomaroinnin läpinäkyvyys ja kansainvälisesti leventynyt valmennuksellinen tietämys nostivat uusia ilmiöitä pinnalle. Teknistaktisesta kirjosta erityisesti tuplakiertopotkut ja lennokkaat kaatumiset antoivat jokamiehen kasvot ottelemiselle.

Sydneystä 2000 startannut ottelutaekwondon virallinen olympiataival toi mukaan lisää vaikuttavia elementtejä. Kasvanut näkyvyys lajin harrastajien ulkopuolella ja taloudellisen menestymisen mahdollisuus synnyttivät hiljalleen kaikkialle levinneen tehokkuuden aikakauden. Tekniikat yksinkertaistuivat ja yksipuolistuivat. Vastustajan pistepyrkimysten estäminen löysi paikkansa taktiseen valikoimaan. Nuivan älykäs otteleminen kiertyi etujalan käyttämisen ympärille.

Tämä hetki ja tulevaisuus

Tänään ottelutaekwondo on kokemassa jälleen taktisteknistä murrosta. Se on harppaamassa äärimmäisen tehokkuuden aikakaudesta tyylillisemmän monimuotoisuuden maailmaan. Järjestelmävalmennuksen huippumaiden kisaajia tutkaillessa on jo nähtävissä selkeä, merkitsevä siirtymä paikallaan jököttämisestä aktiivisempaan liikkeeseen ja suunnanmuutoksiin. Etujalan rooli vaihtuu teknisestä linkkuveitsestä tuntoelimeksi, jonka avulla rakennetaan ja aistitaan varsinaisia pisteentekopaikkoja. Tuplat ja suorat takajalan tekniikat ovat palaamassa päänäyttämölle. Teknisen spetrin leventyminen on laajentamassa luonnollisesti myös taktista valikoimaa.

Oktagonin ulkopuolella ottelua ja sen trendejä ohjastavat tänään ja tulevaisuudessa muutamat megatason ilmiöt. Niiden vaikutus tulee olemaan tulevina vuosina entistä konkreettisempi. Ensinnäkin luonnon ja ympäristön kiihtyvä muutos tulee vaikuttamaan vahvasti kisaamisen toimintamalleihin. Kansainvälisten massakisojen merkitys menestyksen ja lajikulttuurin kulmakivenä muuttuu varmasti. Internet ja paikallisuus ottavat todennäköisimmin vapautuvan kulmakiven paikan. Myös maailmanpoliittinen myllerrys ja kansainvälisen olympiakomitean sidostahojensa kanssa luoman omituisen jättiläisen, nykyaikaisten olympialaisten, murskaavat harha-askeleet talouden ja tasa-arvon penkereillä jättänevät lopulta jälkensä ottelutaekwondonkin päättäjien pöytäkirjoihin. Mitä se käytännössä tarkoittaa jää vielä nähtäväksi. Viimeisenä suurena vaikuttimena päätään entistä korkeammalle nostaa viihtellisyyden lainalaisuudet. 

Minkä värisissä, pituisissa ja kuinka kireissä pöksyissä kisataan? 

Kuka saa markkinoida ja myydä kaikki varusteet harrastajille? 

Mitä kamppailukuluttajat haluavat nähdä? 

Trendaako tulevaisuudessa spektaakkelimainen näyttävyys, paljas pinta, rujo väkivalta vai kenties jokin muu tekijä? 

Kuka ja kuinka voi vaikuttaa taekwondon trendeihin? 

Kysymyksiä on paljon ja niitä tulvii koko ajan lisää. Vastauksia saamme vielä odottaa. 

Kaikki virtaa, ja sen vuoksi kannattaa aina välillä nousta rannalle tarkastelemaan uomaa ja määränpäätä, johon on matkalla. Tieto ja ymmärrys ovat trendien parasta kasvualustaa.