Muistitko rullata?

Teksti: Jarkko Mäkinen
Julkaistu: 20.4.2022

Joitakin vuosia sitten erilaiset hierontapallot ja -rullat nousivat hittituotteiksi, joiden uskottiin tuovan helpotusta sitkeimpiinkin jumeihin. Suosion huippu lienee jo ohi, mutta edelleen näitä välineitä lojuu salien nurkissa ja sohvan alla kotona. Onko niistä hyötyä taistelussa jumitiloja vastaan, ja jos on, niin minkälaista?

Jumi voi tarkoittaa montaakin eri asiaa, mutta ehkä yleisimmin puhekielessä termiä käytetään, kun liikkeen huomataan vaikeutuneen ja muuttuneen kireän tuntuiseksi. Menemättä jumin takana oleviin hermostollisiin, lihasperäisiin tai niveliin kytkeytyviin selitystekijöihin voimme varmasti olla yhtä mieltä siitä, että jumi tuntuu ikävältä ja se halutaan pois mahdollisimman nopeasti. 

Yleinen käyttöteoria näiden välineiden kanssa tuntuu olevan, että koska jumi on tiukassa, sitä pitää painaa niin voimakkaasti, että tiukkuus alkaa antaa periksi. Tietyissä tapauksissa tämä voi jopa toimia, mutta nyrkkisäännöksi siitä ei ole. Mitä kovempaa runnot kipeytynyttä kohtaa, sitä voimakkaammin keho pyrkii suojelemaan tätä kohtaa.

Sellaiset hokemat kuin "kireiden faskioiden sulaminen pois paineen alla" tai "lihaskalvojen nesteytys niitä rullaamalla" kuulostavat ehkä hienoilta, mutta eivät valitettavasti perustu mihinkään. Ne ovat satojen miljoonien eurojen liikevaihtoon yltävän apuvälinebusineksen keksimiä mainoslauseita, jotka vetoavat jumista kärsivään ihmiseen yllättävänkin hyvin. Toistaiseksi kuitenkin ainoa toimivaksi todettu tapa nesteyttää kehoa on juominen. Ja jos jotain havaittavaa muutosta rullatessa tapahtuu, niin se johtuu lihastonuksen ja hermostollisen viestinkulun muuttumisesta.

Rullauksen tehoa kivunlievittämiseen tai notkeuden lisäämiseen on tutkittu, ja itseasiassa on löydetty pieniä myönteisiä vaikutuksiakin. Huono puoli on, että vaikutukset kestivät eri tutkimuksissa korkeintaan puoli tuntia. Nämä löydökset rohkaisevat kuitenkin hyödyntämään rullaustekniikoita muun alkulämmittelyn valmistavana osana. Mitä enemmän ja haastavampiin asentoihin kehoa rullatessa liikutat, sitä enemmän hyötyä todennäköisesti irtoaa!

Näen rullaamisen soveltuvan myös treenin jälkeen tehtäväksi, sillä sen avulla voidaan viestittää aivoille rentoutumista edistäviä signaaleja. Tämä toki edellyttää hyvin kevyttä, mukavuusalueella tapahtuvaa, rauhallisen viipyilevää rullaustapaa. Myös perusteellisen uloshengityksen yhdistäminen rullaukseen edistää rentoutumista.

Harjoituksen lopussa tehtävien "faskia-kidutusten" vaikutus on päinvastainen. Faskiarakenteeseen ei muodostu sellaisia solmukohtia, että niitä pystyisi rullaamalla tasoittelemaan, joten säästä energiasi johonkin muuhun!

Oma suosikkini jumien ennaltaehkäisyyn ja poistamiseen on aktiiviseen lihastyöhön pohjautuva liikkuvuusharjoittelu. Säännöllisen harjoittelun aikaansaamat vaikutukset eivät haihdu ilmaan puolessa tunnissa, vaan kivuttomasta ja vapaasti liikkuvasta kehosta tulee uusi normaali. Hieman vaivaa pitää nähdä, mutta varsin usein oikein tehdyn liikkuvuusharjoittelun hyödyt alkavat näkyä nopeammin kuin oli edes odotettu.