Liikesarjakilpailija Airada Heikkisen viimeisin kultamitali tuli Belgian online-kilpailuista. Heikkisen taakse jäi 35 kadettityttöä. Kuva: Emma Jämsén

Airada Heikkinen, Kuopion taekwondon helmi

Teksti: Emma Jämsén
Julkaistu 7.4.2021

Airada ”Ice” Heikkinen, 14, muutti Thaimaasta Suomeen perheensä kanssa vuoden 2018 lopulla. Heti Itä-Suomeen asetuttuaan hänen tiensä vei Kuopion Taekwondon harjoitussalille.

Taekwondon Heikkinen aloitti jo 7-vuotiaana vuonna 2014 Nakhon Ratchasimassa eli Koratissa (Thaimaa) NMC Taekwondo -seurassa. Vanhemmat olivat sitä mieltä, että lapsen pitää saada aktiivinen liikuntaharrastus.

Thaimaassa harjoiteltiin tiiviisti

Suomessa taekwondon treenaaminen on ollut hyvinkin erilaista verrattuna Thaimaan vauhtiin. Thaimaassa ohjattuja harjoituksia järjestettiin jopa kuusi kertaa viikossa. Viikonloppuisin pystyi halutessaan käymään useammissa treeneissä päivän aikana.

”Itse kävin usein kahdet tai kolmet treenit päivässä, koska oppimisen halun lisäksi siellä oli paljon kavereita”, Heikkinen muistelee.

Tiuhan harrastamisen myötä ei ollut tarpeen järjestää erikseen aikaa kavereille. Opettajat ja lapset olivat hyvin lämpimissä väleissä ja monesti perheet saattoivat keskenään viettää yhteistä iltaa opettajien kanssa. Heikkinen on saanut pienestä pitäen kaiken mahdollisen tukensa äidiltään ja isältään harrastukseen, vaikka Thaimaassa sali sijaitsi noin 20 kilometrin päässä kotoa.

Lasten harjoituksia ohjasi pääopettaja ja pari apuopettajaa. Ryhmissä oli noin 30 lasta. Aikuiset treenasivat muualla.

Alle 15-vuotiaita treenaajia oli seurassa jopa yli 100. Thaimaassa lajiharjoitukset olivat osa liiketoimintaa, kun taas Suomessa ohjaajat työskentelevät useimmissa seuroissa vapaaehtoisina.

Poom-kokeen piti korealainen mestari

Suomen ja Thaimaan taekwondon harjoitustavoissa oli eroja. Poom-vyökokeet tuli pitämään mestaritason opettaja Koreasta, vaikkakin vyökoe oli kestoltaan paljon lyhyempi kuin Suomessa. Kaikki värilliset vyökokeet arvioitiin, minkä ansiosta jokainen pystyi kehittämään itseään seuraavaa koitosta varten.

Heikkinen suoritti 1. poom-arvonsa jo keväällä 2018. Vyökokeisiin osallistui noin 30 lasta kolmesta eri taekwondoseurasta.

Taekwondoleirejä järjestettiin Thaimaan yhteisellä kokoontumisalueella. Lapset yöpyivät leireillä ilman vanhempiaan. Erittäin rankat harjoitukset kestivät aamusta iltaan leirin aikana.

Heikkisellä on nyt 2. poom -vyökoe takanaan. Koe oli Kuopiossa maaliskuussa 2021.

Airada Heikkisen sivupotku nousee näyttävästi kohti taivasta myös talvimaisemassa. Kuva: Emma Jämsén

Aktiivinen kilpailija

Thaimaassa Heikkinen kilpaili liikesarjojen yksilö- ja ryhmäsarjoissa. Ryhmässä hän tuli pärjänneeksi paremmin muiden ryhmäläisten ollessa samantasoisia. Liikesarjoja katsottiin todella kriittisin silmin.

Kilpaileminen alkoi Koratin lähialueilla jo vuonna 2015 eli piakkoin lajin aloittamisen jälkeen. Lisäksi hän osallistui Bangkokin isoihin kilpailuihin. Aluksi Heikkinen kokeili liikesarjojen lisäksi ottelua, mutta opettaja arvioi hänen pärjäävän isommissa kisoissa lupaavammin poomsaessa.

Suomeen muutettuaan Heikkinen jatkoi kilpailua 12–14-vuotiaiden kadettityttöjen sarjassa. Kilpaileminen alkoi yksilöissä erittäin hyvällä menestyksellä. Hän laajensi kilpailemistaan myös ryhmäsarjoihin muiden kadettityttöjen kanssa.

Heikkinen sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2019. Tämä mahdollisti osallistumisen ensimmäisiin SM-kilpailuihin vuonna 2020. Heikkinen voitti SM-kultaa kadettityttöjen yksilösarjassa. Alle 17-vuotiaiden tyttöjen ryhmästä tuli SM-hopeaa Taekwondourheilijat 2011:n Aino Kortelaisen ja Sara Quiñonesin kanssa. Norjan PM-kilpailuista Heikkinen sai viime vuonna kadettityttöjen pronssia.

Lyhyessä ajassa Heikkinen on ennättänyt tuoda useita kansallisia ja kansainvälisiä liikesarjamitaleita Kuopioon, muun muassa Saksan ja Ruotsin avoimista kisoista ennen koronaviruspandemiaa ja online-kilpailuista sen aikana. Nuori urheilija tiedetään jo, ja kilpaura on lupaavassa vauhdissa.

”Ihan kivalta se tuntuu”, Heikkinen myöntää.

Luistelu ja avantouinti

Millainen kulttuurišokki Suomeen muutto sitten oli nuorelle koululaiselle? Suomessa mämmi ja makaronilaatikko ovat maistuneet. Heikkinen on saanut mieluisiksi tekemisiksi kunnon suomalaiset harrastukset: luistelun ja avantouinnin.

Vaikka kesä ja opetus ovat täällä Suomessa parempia, Heikkinen ikävöi ystäviään ja mummiaan Thaimaassa. Thaimaassa yksityinen koulunkäynti oli lapselle rankkaa, kun koulupäivät kestivät aamukahdeksasta iltaneljään. Koulukirjat ja -puvut tuli hankkia itse eikä välitunteja vietetty.

Vanhemmat kyyditsivät kouluun ja harjoituksiin, jotta nuori taekwondon harrastaja ehtisi aina harjoituksiin. Vaikka kouluruoka oli maksullista, se oli Suomeen verrattuna parempaa, koska sitä sai riittävästi syödäkseen. Heikkinen ikävöi myös Thaimaan ilmastoa sekä ”songkrania” eli thaimaalaista uuden vuoden juhlaa, jossa karkeloiden paras osuus oli läpi juhlan kestävä vesisota.

Vaikka kielimuuri tuntuikin aluksi haastavalta, nuori Heikkinen on parissa vuodessa omaksunut nopeasti Suomen kielen.

Taekwondo on Airada Heikkiselle rakas harrastus. Kuva: Emma Jämsén

Rakas harrastus

Tammikuussa 2019 Kuopion Taekwondolle oli ihmetyksen paikka, että saivat seuraansa nuoren mustavöisen maahanmuuttajatytön. Siitä päivästä lähtien Heikkinen on tuonut Kuopion seuralle nostetta niin harrastusarjessa kuin myös kilpailuissa kotimaassa ja maailmalla. Taekwondon myötä Heikkinen on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja saanut kavereita kilpakumppaneista.

”Korona rajoittaa tapaamisia, kun ei ole leirejä eikä kilpailuja”, Heikkinen sanoo harmistuneena.

Taekwondosta on tullut rakas harrastus, jossa Heikkinen haluaa pitää riman korkealla. Kuopion potkukonkaria eivät ole pysäyttäneet kilpakentillä pienet loukkaantumisetkaan. Luotto taekwondouraan on vahva.

”Haluan saada mahdollisimman hyviä tuloksia kilpailuista ja kehittyä lajissa mahdollisimman paljon!” Heikkinen sanoo.