Tarja Wiljanen

Esityksen tehneet jäsenet: Wondo Helsinki, Yong Taekwondo ja Wondo Espoo

Esittele itsesi lyhyesti kolmella lauseella.

Asun Uudellamaalla perheeni ja jästipäisen terrierimme kanssa. Rentoudun ajattelua vaativan työn vastapainoksi luovan tekemisen sekä joogan parissa. Päivätyössäni rakennan liiketoiminnan kasvua Business managerin roolissa media-alalla.

Sinä ja taekwondo?

Aloitin taekwondon Kuopiossa vuonna 2003 (terveiset vaan sinne!). Siitä elämä vei opiskelujen ja työn perässä useamman eri asuinpaikan jälkeen pääkaupunkiseudulle, missä uuden vuoden pakkomielteen saaneena kuumetoipilaana oli pakko päästä taekwondotreeneihin. Ohjaajan innostus tarttui kuin kiljumisen riemu pikkulapseen - ja sillä tiellä edelleen ollaan Wondo Helsingissä (ent. Helsingin Taekwondoseura).

Vaikka elämä on muuttunut vuosien varrella, on taekwondoura kulkenut rinnalla aina muotoaan hieman muuttaen. Olen ollut paitsi harrastaja ja ohjaaja, myös seuran hallituksessa ja kehityshankkeissa yli kymmenen vuoden ajan. Olen kilpaillut liikesarjoissa ja toiminut liikesarjatuomarina vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä vaikutan liiton liikesarjatuomarivaliokunnassa. Liitto ja kenttä on tullut vuosien varrella tutuksi myös Taekwondo-lehden päätoimittajan roolissa. Olen aikaisemmin ollut liiton hallituksessa vuosina 2012-2015. 

Taekwondo on minulle tarjonnut fyysisen ja psyykkisen treenin lisäksi ystäviä, yhteisön sekä tavan auttaa yhteiskuntaa ja yksilöitä voimaan paremmin.

Millaisena hallitusjäsenenä visioit itsesi?

Näen itseni kehitysorientoituneena ja yhteistä tavoitetta rakentavana hallituksen jäsenenä. Myös hyvän hallintotavan mukaista toimintaa vaativana sekä luottamusta ja avoimmuutta rakentavana. 

Uskallan tuoda näkemykseni esiin, perustella ne ja neuvotella hyvässä hengessä erilaisista vaihtoehdoista. Annan asioiden riidellä, en ihmisten. Puolustan arvojen mukaista toimintaa.

Hallitus voi toiminnallaan joko nostaa tai laskea koko kentän toimintakykyä sekä mielialaa. Toimivan hallitustyöskentelyn turvaaminen on asia minkä puolesta olen valmis taistelemaan.

Pystyn tuomaan keskusteluihin laaja-alaisesti eri näkökulmia sekä haastamaan vallitsevia oletuksia silloin kun se on tarpeen. 

Millaisiin asioihin haluaisit paneutua hallitusjäsenenä? Jos kaipaat johonkin muutosta, niin mihin ja miksi? Mitkä asiat ovat hyvin ja miksi?

Liiton toiminta on kehittynyt viime vuosina paljon, mistä olen erittäin iloinen. Liitolla on erittäin pätevät työntekijät ja toimintaa on onnistuttu kehittämään monella rintamalla. 

Haluan varmistaa positiivisen kehityksen jatkumisen nostamalla esiin mm. seuraavia teemoja:

  • liiton rahoituspohjan ja toimintakyvyn varmistaminen myös tulevina vuosina
  • hyvän hallintotavan mukainen toiminta
  • päätöksenteon läpinäkyvyys
  • kenttää osallistavien toimintamallien kehittäminen
  • liiton toiminnassa mukana olevien tyytyväisyys
  • riittävän monipuolisuuden ja laadun varmistaminen toiminnassa, jotta se tukee niin harrastajia kuin huippu-urheilijoita
  • asiattoman käytöksen ennaltaehkäisy liiton alaisessa toiminnassa
  • vastuullisuusteemat

Mitkä ovat vahvuutesi, jotka haluaisit tuoda hallituksen ja liiton käyttöön?

Pystyn hahmottamaan asiat laajoina kokonaisuuksina, ymmärtäen myös vastakkaisia näkökulmia sekä taustavaikuttajia päätöksenteossa. Olen diplomaattinen siinä mielessä, että pyrin aina löytämään mahdollisimman hyvin eri osapuolia palvelevia ratkaisuja. Pystyn tuomaan etenemisehdotuksia monimutkaisiinkin ongelmiin. Näen asiat myös strategisesta näkökulmasta eli näen viedäänkö toimintaa haluttuun suuntaan pitkällä tähtäimellä.

Tunnen myös omakohtaisesti sen, mitä toiminnan rohkea kehittäminen vaatii silloin, kun taistellaan seuran tulevaisuuden puolesta. Muutosten ja toiminnan johtamisessa ihmiset ovat kaiken toiminnan alku ja loppu, niin seuroissa kuin liitossakin.

Tarjoan liiton käyttöön kaiken sen osaamisen mitä organisaatioiden johtamisesta olen vuosien aikana oppinut. Aiempi kokemukseni liiton toiminnasta tukee syy-seuraus -suhteiden sekä toimintaympäristön realiteettien hahmottamisessa - ja näkyy toivottavasti laadukkaana hallitustyöskentelynä.

Miksi juuri sinä olisit oikea valinta hallitusjäseneksi?

Hallituksessa en edusta mitään yksittäistä tahoa tai eturyhmää, vaan tarkastelen asioita lajin ja koko kentän edun näkökulmasta. En usko tietäväni kaikesta kaikkea, mutta osaan pyytää parhaat mahdolliset tekijät oikeisiin paikkoihin. Tällöin toiminnan laatu pysyy korkeampana ja toiminta on läpinäkyvämpää.