Liittotoimijat|Työhuone

Puolustusvoimien Urheilukoulu - hakemukset vuoden 2015 saapumiseriin

26.8.2014

Urheilukoulu on nuorten huippu-urheilijoiden ja sotilasurheilijoiden valtakunnallinen valmennuskeskus, joka palvelee ammattiurheilijoita, Puolustusvoimien edustusvalmennusryhmiä sekä toimii ikäluokkansa parhaiden urheilijoiden varusmiespalveluspaikkana.

Puolustusvoimien Urheilukoulu toimii Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä. Kaartin jääkärirykmentissä palvelevat tuolloin kaikki lajit pl talvilajeista ampumahiihto, hiihtosuunnistus, lumilautailu, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetyn hiihto, joiden urheilijat palvelevat Kainuun prikaatissa Kajaanissa. Pääsykokeet tullaan järjestämään kaikkien lajien osalta vuonna 2015 Helsingissä KAARTJR:ssä

 

Sotilaskoulutus

Sotilaskoulutuksen tavoitteena on kouluttaa tiedusteluryhmiä poikkeusolojen tarpeisiin. Tiedusteluryhmien kokoonpanoihin koulutetaan mm. reserviupseereita ja aliupseereita ryhmien johtajiksi sekä tiedustelutulenjohto- ja viestiupseereiksi.

Palvelusaika Urheilukoulussa on pääsääntöisesti 347 vuorokautta. Suurin osa varusmiehistä esivalitaan johtaja- ja kouluttajakoulutukseen jo Urheilukoulun sisäänpääsykokeissa. Sekä reserviupseeri- että aliupseerikurssi toteutetaan Urheilukoulussa. Johtajakoulutus on osa urheilijan polkua, sen kautta urheilija vahvistaa ja oppii taitoja ryhmätyöskentelystä, organisoinnista ja johtamisesta. Kurssien koulutus on integroitu urheiluvalmennuksen kanssa siten, että harjoittelu ja kilpaileminen eivät keskeydy.

Urheilukouluun valitaan miehistökoulutukseen (165 vrk) saapumiserää kohti enintään 20–30 kriteerit täyttävää urheilijaa.

 Miehistökoulutukseen voidaan valita urheilijoita, jotka ovat

  • Opetus- ja kulttuuriministeriön urheilija-apurahalla
  • Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä arvioitu erittäin potentiaaliseksi urheilija-apurahan saajaksi tulevalla harjoitus- ja kilpailukaudella
  • kilpailleet aikuisten Olympia- tai MM-kilpailuissa
  • ulkomailla asuvia tai urheilevia ammattilaisurheilijoita,
  • valintakollegion määrittelemiä poikkeuksellisen menestyneitä urheilijoita, joista neuvotellaan erikseen hakuprosessin aikana.
  • joukkuelajien urheilijat arvioidaan saapumiseräkohtaisesti tason mukaan

 

Urheiluvalmennus

Urheilukoulun valmennuksen tavoitteena on kasvattaa ja kehittää urheilijaa kokonaisvaltaisesti totuttaen hänet ammattimaiseen harjoitteluun mahdollistaen kehittymisen kansainväliselle huipulle. Ammattimainen harjoittelu mahdollistaa varusmiesten fyysisten ja psyykkisten ominaisuuksien ja tuloskunnon kehittyminen sekä henkisen kasvun varusmiespalveluksen aikana. Urheilukoulussa palvelevan urheilijan valmennus toteutetaan saapumiserittäin lajiryhmäkohtaisten koulutussuunnitelmien ja henkilökohtaisten valmennussuunnitelmien mukaisesti. Urheilijan käytössä on Urheilukoulussa täyden palvelun valmennuskeskus, joka sisältää monipuoliset testauspalvelut sekä fysioterapiapalvelut lihastasapaino- ja lajiominaisuuskartoituksineen..

Valmennussuunnitelmiin sisällytetään johdettuja harjoituksia viikoittain. Urheilukoulu järjestää yhdeksän johdettua valmennusleiriä 347 vuorokautta palveleville varusmiehille. Vuosisuunnitelmassa on varattu yli 1000 tuntia aikaa urheiluvalmennukseen. Urheilijoilla on käytettävissään valmennus- ja kilpailutoimintaan 45 - 90 urheilukomennusvuorokautta palvelusajasta ja urheilijan tasosta riippuen.

   

Varusmiespalveluksen ja naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen Urheilukoulussa:

Palveluksen aloittaminen       Kotiutuminen 165 vrk                     Kotiutuminen 347 vrk

III/15   13.4.2015                                    24.9.2015                                    24.3.2016

IV/15   12.10.2015                                  24.3.2016                                    22.9.2016

III/16   18.4.2016                                    29.9.2016                                    30.3.2017

IV/16   17.10.2016                                  30.3.2017                                    28.9.2017

 

Hakeutuminen

Urheilukoulun hakulomakkeita saa netistä, kutsuntatilaisuudessa sekä aluetoimistoista (www.puolustusvoimat.fi, www.facebook.com/aluetoimistot).

Urheilukouluun hakijoiden tulee edustaa kansallista nuorten tai yleisen sarjan huippua. Urheilulajin tulee olla olympialaisten tai MM-kilpailujen ohjelmassa. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella.

 

Hakemukset vuoden 2015 saapumiseriin:

Huhtikuun saapumiserään hakevien talvilajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu syksystä kevääseen (mm. hiihtolajit, kamppailulajit, jääkiekko, salibandy, kori- ja lentopallo) on jätettävä hakemuksensa viimeistään 1.1 mennessä. Palveluksen aloitus viikolla 16 (13.4.2015)

 

Lokakuun saapumiserään hakevien kesälajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu keväästä syksyyn (mm. suunnistus, ammunta, jalkapallo, golf, moottoriurheilu, yleisurheilu ja vesiurheilulajit) on jätettävä hakemuksensa viimeistään 1.7 mennessä. Palveluksen aloitus viikolla 42 (12.10.2015)

 

Hakemukset lähetetään osoitteella:

KAARTIN JÄÄKÄRIRYKMENTTI

Urheilukoulu

PL 6, 00861 Helsinki

 

Hierojan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen käyneet urheiluhierojat voivat myös hakea Urheilukouluun 347 päivän palvelukseen.

(Hakeuduttaessa Urheilukouluun suorittamaan naisten vapaaehtoista asepalvelusta, on hakulomake toimitettava aluetoimiston kautta.)