Suomi viiden urheilijan joukkueella taekwondon ottelun MM-kilpailuihin Bakuun

25.5.2023

Suomella on täsmälleen sama viiden urheilijan joukkue taekwondon ottelun MM-kilpailuissa Azerbaidzanin Bakussa kuun vaihteessa kuin vuotta aiemmin Guadalajarassa Meksikossa. Kisat käydään Bakun Crystal Hallissa 29.5.-4.6. Järjestyksessään MM-kilpailut ovat 25:nnet.

Azerbaidzanissa kisataan nyt ensimmäistä kertaa MM-mitaleista. Jaossa on kahdeksan painoluokan mitalit molemmille sukupuolille.

Niko Saariselle aikuisten MM-kilpailut ovat kolmannet, muille suomalaisille toiset.


Suomen joukkue


Helmi Härkönen 
Seura Wondo Espoo
Synt. -96
Sarja naiset -57 kg 
Kisapäivä 29.5.
Aiemmat MM-kilpailut: -22 1/32 vs Ho (HKG) 2-0, 1/16 vs Stolbova (CZE) 0-2

Helmi  oli aikuisten EM-kilpailuissa yhdeksäs -57 kg sarjassa. Hän on edustanut Suomea aikuisten MM-kisoissa, EM-kisoissa, olympiapainoluokkien EM-kisoissa, Universiadeissa, sekä U21 EM-kisoissa - kerran kussakin.

- Ottelin hyvät valmistavat kilpailut Sofiassa ja Ikaalisissa. Olen käynyt ottelutyyliäni läpi valmentajan kanssa, ja keskittynyt harjoittelussa paljon räjähtävyys- ja nopeusominaisuuksien kehittämiseen.

- Stressaan helposti käytännön asioita. Uskon tämän helpottavan aiemman MM-kokemuksen myötä, ja sen myötä uskon pystyväni nyt olemaan rennompi kisojen aikana. Haluan sijoittua paremmin kuin viime vuonna.

Niko Saarinen 
Seura Budokwai Taekwondo
Synt. -00
Sarja miehet -58 kg
Kisapäivä 30.5.
Aiemmat MM-kilpailut: -22 1/32 vs Chua (PHI) 1-2, -19 vs (POL) 7-12

Niko on U15 MM-hopeamitalisti 2014. Aikuisten MM-kilapiluissa hän on kisannut 2019 ja 2022 ja EM-kilpailuissa 2018, 2019, 2021 ja 2022. Universiaadeissa hän oli mukana 2019.

- Valmistautuminen on sujunut hyvin. Koko kevään olemme tehneet nousujohteista työtä valmistautumisen eteen ja luottavaisin mielin lähdetään kisaamaan.

- MM-kisoihin on aina hienoa päästä lähtemään. Odotan innolla, että pääsen mittaamaan tasoani maailman parhaita ottelijoita vastaan.  Odotan, että pystyn haastamaan kenet tahansa sarjan parhaista ja tavoitteenani on edetä mahdollisimman pitkälle turnauksessa. 

Jenna Ylönen
Seura Budokwai Taekwondo
Synt. -02
Sarja -49 kg
Kisapäivä 31.5.
Aiemmat MM-kilpailut: -22 1/32 vs Dincel (TUR) 0-2

18-vuotiaissa olympiapainoluokkien EM-pronssia saavuttanut Jenna oli aikuisten EM-kisoissa 2022 yhdeksäs ja edusti maata myös MM-kisoissa 2022.

- Valmistautuminen on sujunut oikein hyvin. Kevään treenijakso on onnistunut hyvin ja viimeistelyleiri vahvisti luottamusta omaan tekemiseen.

- Minusta MM-kisoihin lähteminen on hieno asia ja odotan innolla uutta arvokisakokemusta.  Odotan, että pystyn parhaimpaan suoritukseeni ja minulla on luottavainen mieli omaan tekemiseen. 

Ida Tammila
Seura Budokwai Taekwondo
Synt. -01
Sarja -46 kg
Kisapäivä 2.6.
Aiemmat MM-kilpailut: -22 1/32 vs Kapanadze (GEO) 2-0, 1/16 vs Pouryounes Langeroudi (NED) 0-2

Ida oli viime kevään EM-kisoissa Manchesterissä parhaiten sijoittunut suomalainen jaetulla viidennellä sijallaan ja oli mukana myös MM-kisoissa 2022.

- Kevään aikana olen otellut monta hyvää ja vahvaa ottelua ulkomaan kisoissa. Otteluvoitot ovat tuoneet hyvää varmuutta ja itseluottamusta MM-kisoja ajatellen. Ennen MM-kisoja meillä oli kaksi päiväinen maajoukkueleiri Turussa. Nyt harmillisesti loppuvalmistautuminen ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan kun olen ollut hieman flunssassa.

- MM-kisoihin lähteminen on tavallaan helpompaa kuin ensimmäisellä kerralla, kun on jo kerran nähnyt ja kokenut isot kisat. Aion kuitenkin lähteä kisoihin samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla eli rennoin ja avoimin mielin.

Ruqia Rahmani
Seura Malmin Taekwondo
Synt. 1996
Sarja -62 kg
Kisapäivä 3.6.
Aiemmat MM-kilpailut: -22 1/32 vs Laaraj (MAR) 1-2

Ruqia on aiemmin ollut arvokisatasolla edustamassa Suomea aikuisten MM-kisoissa 2022 ja U21 EM-kisoissa 2015.

- Vuosi on alkanut todella harmillisesti, sillä on ollut loukkaantumista ja siitä toipumista. Koko kevään suunnitelmat muuttuneet tämän takia. 
Olen kuitenkin saanut  nyt alle hyviä sparreja ja tuntumaa harjoitteluun.

- En sanoisi että näihin MM-kisoihin olisi yhtään helpompaa lähteä kuin ensimmäisiin, sillä olen eri sarjassa kuin viime vuoden kisoissa. Lähden kuitenkin aika samalla fiiliksellä, kuin viime vuonna eli positiivinen ja luottavainen itseeni.

- Aina kisoihin mennään hakemaan voittoa, mutta itselle tärkeää on tällä hetkellä, että uskon itseeni riippumatta siitä kuka vastassa tai missä sarjassa ottelee.

Joukkueen valmentajina toimivat Simo Siltanen sekä Tea Runnakko-Laitinen ja joukkueenjohtajana Maika Gröhn-Tammila.

- Bakuun lähdetään jo viime vuonna Meksikosta tutun viisihenkisen aikuisten joukkueen kanssa. Valmennuksen näkökulmasta tavoitteena näihin kilpailuihin on laajalla rintamalla pystyä parantamaan viime vuoden sijoituksia ja saavuttamaan useampien otteluvoittojen suorituksia.

Joukkueen jäsenet ovat onnistuneet näyttämään iskukykyään viimeisimmissä kansainvälisissä kilpailuissa. Erityisesti European Club Championship -kilpailuista Sofiasta saatiin hyviä merkkejä ottelukunnosta.

- Lisäksi joukkueen urheilijat vaikuttavat viimeisimmän maajoukkueleirin ja siellä käytyjen henkilökohtaisten valmennuskeskustelujen valossa valmiilta ja motivoituneilta tarttumaan haasteeseen.

Streamit MM-otteluihin:
http://m.worldtaekwondo.org/competition/list.html?mcd=C10&sc=li

Suomen mitalistit taekwondon otteluiden MM-kisoissa:
3) Jari Kaila, 1989, -83 kg
3) Veera Liukkonen, 1993, -70 kg